Російські кораблі ходять недалеко від берегів Маріуполя / фото Begemot.media

Російські кораблі в Азовському морі біля Маріуполя готові у будь-який момент здійснити напад.

Про це розповіла волонтер та активістка з Маріуполя Галина Однорог, йдеться в матеріалі Радіо Свобода.

Активістка зазначає, що кожна провокація може перерости у військове зіткнення.

Відео дня

«Російські кораблі ходять зовсім поруч, готові у будь-який час напасти з моря. Кожна провокація може перерости у війну. Ми живемо на пороховій бочці», – сказала вона.

Російські прикордонники, які є частиною ФСБ, затримують українських рибалок і звинувачують їх у тому, що вони ловлять рибу в російській ексклюзивній економічній зоні. За українськими офіційними даними, лише з травня подібні звинувачення пред’явили 148 українським та іноземним торговим суднам.

Читайте такожПорошенко на тлі напруження в Азовському морі анонсував розширення масштабів навчань "Сі Бриз"

Найгірше для України, за словами речника охоронців морського кордону Артема Полякова, те, що Росія може робити це безкарно, не лише спираючись на військову силу, але і на угоду з Україною від 2003 року, підписаною Леонідом Кучмою. Згідно з нею, Азовське море є внутрішнім морем України і Росії і на нього не поширюються міжнародні конвенції. Незважаючи на війну, ця угода і нині чинна, і українське керівництво, за словами головного українського прикордонника Олега Слободяна, не хотіло б її скасування, бо побоюється, що це могло б спровокувати Росію.

Українська влада, за словами міністра інфраструктури Володимира Омеляна, вважає ситуацію «стабільною», хоч міністр і визнає падіння на 10% заходів кораблів до Маріуполя та сусіднього Бердянська. Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в інтерв’ю «5-у каналу» заявила, що скарг від судновласників не надходило, тож «питання Азову» має «штучно створене загострення в інформаційному полі», а росіяни мають повне право зупиняти цивільні судна для догляду.

Людей в Маріуполі така позиція Києва дивує і розчаровує. «Є проблема з реакцією влади, тобто з її відсутністю», – зазначила Галина Однорог.