пЗа словами Черниша, пропозиції представника ОБСЄ не можуть бути імплементовані / фото УНІАН

Пропозиції спеціального представника діючого голови Організації з безпеки і співробітництва в Європі в Україні та у Тристоронній контактній групі Мартіна Сайдіка щодо урегулювання ситуації на Донбасі не можуть бути втіленими.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш на прес-конференції.

Читайте також"Росія не дає можливості": Волкер назвав "фундаментальну проблему" щодо миротворців на Донбасі

Відео дня

"Фактично - це не розвиток Мінських угод. Це додаткові угоди, в тому числі які вимагають цілої низки рішень не тільки парламенту України, а і низки парламентів інших країн, і тому вони не можуть бути за такою процедурою в принципі імплементовані", - заявив Черниш.

"Тому я би хотів наголосити на тому, що ні по процедурі, ні по повноваженням осіб, ні по змісту, такі угоди не є такими, що можуть взагалі зараз обговорюватися офіційно", - заявив міністр.

Також він сказав, що на останніх переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську ці пропозиції Сайдіка не обговорювалися.

"Хто для кого це підготував і чому саме зараз це оголосили, в мене наприклад дуже багато запитань, і ми до сих пір ще не знайшли всіх відповідей", - наголосив Черниш.

Як повідомляв УНІАН, 28 січня Сайдік заявив про план урегулювання ситуації на Донбасі за спільною участю ОБСЄ і ООН. Спецпредставник ОБСЄ наголосив на необхідності підписання нового документа лідерами держав "нормандського формату". За його словами, передбачено, що Україна і РФ мають укласти договір, який потім має бути схвалений парламентами.

Сайдік уточнив, що йдеться про взаємодію ООН та ОБСЄ під спільним керівництвом на чолі з однією особою, так званим спеціальним представником. Крім того, з боку Європейського Союзу планується організувати агентство з відновлення і реконструкції на прикладі того, що вже існує на Балканах.

Він повідомив про пропозицію створення перехідної адміністрації ООН на Донбасі, яка, серед іншого, спостерігатиме за тим, щоб не обмежувати, а гарантувати дотримання прав місцевого населення. До цього також входитиме питання амністії.

Також Сайдік зауважив, що "Мінські угоди чітко обумовлюють, що представники так званих районів Донецька і Луганська братимуть участь та будуть почутими у процесі (врегулювання)". "Ми припускаємо, що це має бути так само навіть після схвалення комплексного договору", - додав Сайдік.