Росія має всі інструменти для негайного звільнення військовополонених українців \ УНІАН

Можлива відмова влади Російської Федерації звільнити українських моряків і судна після рішення Трибуналу ООН з морського права потягне упровадження нових санкцій проти РФ.

Читайте такожТрибунал ООН зобов'язав Росію звільнити 24 українських моряків

Про це керівник групи адвокатів, які захищають українців, Микола Полозов сказав у Гамбурзі під час спілкування з журналістами. "Безумовно, для російської влади тепер буде дуже складно придумати правдоподібне пояснення, чому вони утримують військових моряків", - заявив Полозов.

Відео дня

У зв'язку з цим адвокат зазначив, що влада України і команда адвокатів у Росії звертатимуться до російської влади з вимогою звільнити моряків, посилаючись на рішення Трибуналу.

"Ми будемо долучати це рішення Трибуналу, зокрема, в рамках досудового слідства і в тих судових засіданнях, які будуть проходити. Уже був прецедент, коли російська влада була вимушена виконати рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права - це справа Arctic Sunrise. Тоді була використана специфічна юридична конструкція, але в даному випадку не має значення, яким чином російська влада буде викручуватися з цієї ситуації, і які юридичні інструменти вони будуть застосовувати для того, щоб звільнити захоплених моряків", - сказав адвокат.

Він підкреслив, що «Трибунал висловився чітко і недвозначно - кораблі і захоплені моряки повинні бути звільнені негайно, тому будь-яке зволікання з боку російської влади може виявитися, скажімо так, причиною для політичного і економічного тиску з боку цивілізованого світу на російську владу».

«Вже зараз будь-яка, скажімо так, «користь», яку російська влада могла витягти із захоплення моряків, повністю перекривається тим політичним тиском, тими політичними зобов'язаннями, які пов'язані з цією ситуацією, і, я впевнений, що, напевно, російській владі було б вигідно вже позбутися якось цих моряків для того, щоб уникнути нових санкцій, щоб уникнути проблем у зв'язку з морським судноплавством», - сказав Полозов.

У зв'язку з цим він висловив сподівання, що Росія швидко виконає рішення Трибуналу.

При цьому адвокат додав, що немає "жодних" підстав для кримінального переслідування моряків.

"У Росії є маса інструментів для того, щоб ухвалити юридичне рішення щодо їх звільнення навіть без припинення кримінальної справи, хоча, на мій погляд, жодної кримінальної справи не може бути взагалі", - зазначив Полозов.

Він додав, що, згідно з рішенням суду, Росія повинна "прямо зараз звільнити" моряків.

"З моменту, як Трибунал виніс рішення, у російської влади цей обов'язок виник. Те, що вони його не виконують, - матиме негативний політичний і економічний потенціал для Росії", - підкреслив Полозов.

Адвокат вважає, що, в разі невиконання Росією рішення Трибуналу, проти неї можуть бути упроваджені секторальні санкції і будуть створені певні складності з навігацією російських кораблів у міжнародних водах.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» в Криму, після чого їх перевезли в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» в «Лефортово».

17 квітня суд у Москві продовжив терміни арешту всім 24 військовополоненим морякам до кінця липня.

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден.

Сьогодні, 25 травня, суд ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ. Суд зобов'язав Росію звільнити 24 українських моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених українців.