Політолог вважає, що падіння рейтингу Порошенка обумовлено українською специфікою / фото УНІАН

Ще місяць тому, коли сили Петра Порошенка боролися з ідеєю указу Володимира Зеленського про розпуск Ради, Петру Олексійовичу розпуск був найвигіднішим. Тому що восени він, швидше за все, не подолає 5% бар'єр.

Про це в коментарі Главреду розповів політолог Олександр Доній.

Читайте такожУ Кремлі заявили про схожість позицій Зеленського і Порошенка на російському напрямку

Відео дня

"Виявилося, що процес відбувається ще швидше, ніж я передбачав. І з'ясувалося, що ці жадані 24,4% не є стабільним електоратом Порошенка, на що сподівалася частина так званої творчої інтелігенції. І тепер вони готові розбігатися по більш перспективних проектах", – пояснив політолог.

За словами Донія, українці в своїй масі звикли голосувати за дві категорії: за будь-яку існуючу владу чи за тих, кого бачать у майбутній владі. Але в жодному разі не за колишню владу.

"Тому падіння рейтингу Петра Порошенка обумовлено українською специфікою. Воно все одно повинно було статися, станеться, і з цим нічого не поробиш. І питання в обсягах падіння – чи встигне колишній президент за цей місяць не втратити відсотки", - зазначив експерт.

Політолог уточнив, що у Порошенка тенденція невтішна, йде реальне падіння голосів. Перетікання голосів, в першу чергу, йде в партію Святослава Вакарчука.

"В основному, це молодь, яка голосувала на президентських виборах за Порошенка. Але частково електорат відходить і іншим політичним силам, і вони дуже різні. Мова йде не про ідейних людей, а про тих, хто орієнтується на владу.

Це регіональні еліти, які не хочуть робити ставку на попереднього програшного кандидата. Наприклад, Геннадій Кернес і Геннадій Труханов, які раніше підтримували Петра Олексійовича, але і вони відходять від підтримки Порошенка", - сказав Доній.

Політолог наголосив, що Порошенко точно не піде по мажоритарці, він буде на чолі колони. Тим більше, що вже подано список його партії. А зараз зняття його кандидатури з ЦВК означало б взагалі приречення на програш.

"Питання стоїть не в самостійному потраплянні в Раду. Нагадаю, що з депутатів-одинаків завжди знімали недоторканність, починаючи ще зі Степана Хмари.

Для того, аби зберегти недоторканність, Порошенку необхідно провести максимальну кількість депутатів. Петру Олексійовичу потрібно не персональне потрапляння в Раду, його ціль - провести туди досить впливову фракцію. І якщо він подолає бар'єр, то це буде всього 14 депутатів, на голоси яких можуть не звертати увагу", - зазначив політолог.

Експерт вважає, що така незначна кількість депутатів для колишнього президента «це вже буде катастрофою, з ймовірними кримінальними переслідуваннями». «У нього тоді вже не буде політичної сили, яка необхідна для отримання конституційної більшості, і за голоси якої за традиціями української політики можна було домовлятися», – резюмував Доній.