Арахамія прокоментував розслідування справи щодо начебто отримання хабара 11 нардепами / фото УНІАН

Депутати від «Слуги народу» - члени Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики готові співпрацювати з правоохоронцями у питанні розслідування справи щодо нібито отримання ними коштів за відмову від підтримки законопроекту стосовно скасування корупційних схем.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу повідомили представники Комітету та голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія.

Читайте такожТроє нардепів хочуть дати свідчення у справі про хабарі - Холодницький

Відео дня

“У нас є погоджена позиція, всіх членів комітету — представників “Слуги народу”, у нас є чітке розуміння, що ніхто там не є корупціонером, і ми всі вирішили повну транспарентність продемонструвати, незважаючи на те, що були різні думки щодо самого шляху, яким чином будемо скасовувати монополію “майданчиків” і самі “майданчики Яценка”, - сказав Арахамія.

Він додав, що в усіх версіях законопроекту була одна дата - “до 1 січня, щоб вони припинили існування”.

“Ми будемо намагатися створити це раніше. Якщо не вийде раніше чисто по процедурним питанням, - зробимо це до 1 січня”, - зазначив Арахамія.

Говорячи про розслідування кримінального провадження щодо можливого отримання хабарів 11 народними депутатами від «Слуги народу» – членами комітету, голова фракції повідомив: “Ми разом бачимо, що немає у нас ніякого непогодження. Ми беремо одного адвоката, і цей адвокат на запрошення будь-якого правоохоронного органу супроводжує будь-якого депутата від “Слуги народу”, і вони йдуть, повністю кооперуються і співпрацюють зі слідчими органами”.

На прохання журналістів прокоментувати слова заступника голови фінансового комітету, депутат від “Слуги народу” Олександра Дубінського, який начебто стверджував, що всередині фракції було виявлено людину, яка поширювала неправдиву інформацію, Арахамія лише зазначив, що вони дослідили, як відбувалася уся ця ситуація, і дійшли висновку, що була спроба дискредитації їхньої фракції та партії.

Своєю чергою голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, депутат від “Слуги народу” Данило Гетманцев зауважив, що сьогодні з цього питання має відбутися відкрите засідання робочої групи.

Водночас Дубінський також зазначив, що вирішено було, що “у нас буде єдиний юридичний представник як адвокат у цьому питанні від цього комітету, тому що нам немає чого приховувати, і ми закриємо це питання просто шляхом надання пояснень”.

Відповідаючи на питання щодо його заяви, Дубінський зауважив: “Питання було не в поширенні цієї інформації, а просто ця інформація, яка потрапила у ЗМІ або в соціальні мережі, - ця людина цю інформацію роздмухувала, переслідуючи якісь власні цілі всередині фракції”.

Крім того, депутати наголосили, що не називатимуть прізвище цієї людини, а проводитимуть внутрішнє розслідування.

Як повідомляв УНІАН, 22 жовтня колишній віце-прем'єр Павло Розенко у Facebook написав, що нібито в Офісі президента підозрюють 11 депутатів від «Слуги народу» в отриманні 30 тис. доларів (кожному) за голосування на засіданні Комітету Верховної Ради проти одного з антикорупційних законопроектів. При цьому, за даними екс-чиновника, Офіс вимагає від депутатів пройти опитування на детекторі брехні.

Цю інформацію підтвердив Дубінський, який також написав у Facebook, що ОПУ «дійсно наполягає на тому, щоб всі депутати партії в комітеті Ради пройшли детектор брехні».

«Причина - звернення до ОП декількох депутатів, яким не сподобалося голосування членів комітету, де було прийнято рішення про знищення монополії на оціночну діяльність і т.зв. «майданчик Яценко» + демонополізацію ринку держзакупівель через систему Prozorro, а також зниження цін на участь в торгах + забезпечення прозорої роботи СЕТАМ/АРМА», - написав депутат.

23 жовтня Спеціалізована антикорупційна прокуратура з метою перевірки викладеної у ЗМІ інформації зареєструвала кримінальне провадження щодо можливого отримання неправомірної вигоди 11 народними депутатами.

23 жовтня Зеленський заявив, що всі члени Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики мають пройти перевірку на детекторі брехні з приводу можливого отримання грошей за голосування в комітеті.

Пізніше Дубінський та голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія прийшли перевірки на детекторі брехні.