ЗСУ можуть допомогти іракським збройним силам з обслуговуванням обладнання /  фото mil.gov.ua

Міністр оборони України Андрій Загороднюк повідомив подробиці можливого долучення України до небойової тренувальної місії НАТО в Іраку.

Як передає кореспондент УНІАН, на спільному брифінгу з віце-прем'єр-міністром з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитром Кулебою та міністром закордонних справ Вадимом Пристайком Загороднюк сказав: "Справа йде про консультації і тренування для Збройних сил Іраку щодо обслуговування обладнання. Це обладнання, можливо, було вироблено в радянські часи чи після цього, але то те, в якому наші спеціалісти розуміють, як воно працює, яким чином його ремонтувати, обслуговувати тощо, тобто ці знання ми можемо передати".

Читайте такожРічна національна програма "Україна-НАТО" буде максимально наближена до ПДЧ – Кулеба

Відео дня

За словами міністра, це може бути "перший крок" України в Іраку.

"Нам дуже цікаво взагалі розширювати співробітництво з НАТО у місіях Альянсу. Це для нас абсолютно чіткий і стратегічний інтерес. Він корисний і для Збройних сил, він корисний для НАТО, і для наших відносин", - заявив міністр оборони.

Як сказав Загороднюк, тренувальна місія НАТО в Іраку не є бойовою. "Ця місія проходить в тилу. Там усі заходи безпеки будуть здійснені, і вона ротаційна, і це пара десятків людей, наскільки я розумію. Зараз такий план", - сказав він.

Крім того, зауважив міністр, долучення України до цієї місії перебуває на стадії перемовин, які активно ведуться.

Як наголосив Загороднюк, в Ірак може бути направлений з України персонал технічного обслуговування для проведення тренувань у небойовій місії.

Також він запевнив, що український персонал "безпосередньо боротися з терористами не буде".

Своєю чергою Пристайко додав, що для України участь у цій місії важлива з економічної точки зору. "Це також цікаво як бізнес-проект для України: обслуговування величезної кількості техніки радянського виробництва", - сказав Пристайко.

За словами міністра, йдеться і про можливість навчання місцевого поліцейського персоналу, відновлення вертольотів, які використовуються Збройними силами Іраку.

Пристайко зауважив, що це стане внеском України у боротьбу Іраку з терористами.

Як повідомляв УНІАН, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна готова зробити внесок у тренувальну місію НАТО в Іраку для боротьби з тероризмом.