Штайнмайер признал, что пока выборы на Донбассе невозможны / dn.vgorode.ua

Про це він сказав у Страсбурзі, відповідаючи на запитання політиків у рамках осінньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи.

"Ще складнішою є робота над політичним пакетом. У цьому пакеті два або навіть три законодавчих проекти: це закон про особливий статус, закон про амністію і закон про місцеві вибори. Ми робимо все для того, щоб приміряти різні позиції. Поки що нам цього не вдалося в повному обсязі, але я думаю, що варто продовжити цю роботу. Це робимо ми з великою інтенсивністю і не шкодуючи ні часу, ні сил", - заявив Штайнмаєр.

Читайте такожСоціологи розповіли, скільки українців підтримують "особливий статус" Донбасу

Відео дня

Він висловив сподівання, що "вдасться створити передумови для того, щоб домовитися про відповідний закон (закон про місцеві вибори - УНІАН)".

"Коли буде узгоджено закон, необхідно забезпечити певну безпеку для проведення виборів, і це теж потребуватиме великої роботи і великого мистецтва переконання", - додав Штайнмаєр, повторивши, що наразі говорити про умови проведення виборів на Донбасі не доводиться. "Однак це не означає, що ми не можемо над ними працювати", - сказав він.

"Зараз ми не можемо говорити про проведення виборів", - заявив Штайнмаєр.

При цьому він сказав, що, на його думку, зараз "немає дієвої альтернативи Мінським угодам".

"Тому я як член Федерального уряду і як голова ОБСЄ працюю над тим, щоб за усієї складності завдання виробити окремі засади для реалізації окремих елементів Мінських угод, і частина цього - забезпечення узгодженого перемир'я, яке постійно, регулярно порушується", - заявив він.

"Ми намагаємося стабілізувати режим припинення вогню і ви, напевно, бачили, що ми два тижні тому підготували угоду про розведення сторін та деескалацію по лінії розмежування. Якщо це буде реалізовано, я сподіваюся, що дієво допоможе стабілізації і перемир'ю", - сказав він.

Раніше міністр закордонних справ Франції Еро заявив, що врегулювання конфлікту на Донбасі має відбуватися поетапно і включати в себе надання тимчасово окупованим районам Донецької та Луганської областей спеціального статусу і проведення амністії. За його словами, врегулювання на першому етапі має включати в себе припинення вогню, відведення військ у трьох пілотних зонах. Наступні етапи включають в себе затвердження парламентом згаданих законів про місцеві вибори та спеціальний статус окупованого Донбасу. На третьому етапі Верховна Рада має затвердити дату проведення таких виборів і ухвалити закони про амністію.

Паралельно з цим, на думку Еро, відбуватиметься розведення військ воюючих сторін по всій лінії фронту, створення нових пропускних пунктів, звільнення заручників, остаточне виведення військ і забезпечення повного доступу до неконтрольованих зараз владою України ділянок кордону.