Можливість зміни формату або майданчика переговорів, на думку Безсмертного, залежить від того, як зараз закінчиться виборчий процес у Німеччині та Франції / УНІАН

Таку думку висловив колишній представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний, коментуючи другу річницю підписання оновлених Мінських угод, яка наближається, пише Сегодня.

Читайте такожНовий посол США в ООН закликала проросійських бойовиків виконувати Мінські угоди

"Домовленості неможливо переписати. Домовленості – формалізована річ. Де формальні речі містяться в той момент і в головах тих, хто їх укладав. І з часом ці домовленості коштують рівно стільки, скільки рейтинг тих осіб, які їх укладали. Для росіян там десь 80%, от нехай з тими Мінськими домовленостями і бавляться. Для українців, скільки там, 6-7% – до побачення. Для Меркель там скільки зараз 18%? Ось це їх ціна. Для Олланда скільки? 3%? Ось і все, ми отримали відповідь на питання. Виходячи з цього найбільша капіталізація де? На Півночі? Так от і нехай там з білими ведмедями і працюють щодо реалізації Мінських домовленостей", – вважає Безсмертний.

Відео дня

Можливість зміни формату або майданчика переговорів, на думку Безсмертного, залежить від того, як зараз закінчиться виборчий процес в Німеччині, а далі у Франції. У той же час, на його думку, не потрібно забувати, що як тільки закінчаться вибори на Заході, вони можуть початися в Україні. "Ось у чому пікантність ситуації. Тому, швидше за все мова йде про іншу конфігурацію світової системи безпеки, європейської, тобто континентальної, регіональної та внутрішньоукраїнської. Ось про що треба думати зараз", – вважає Безсмертний.

Що ж стосується позиції Сполучених Штатів Америки і недавньої заяви президента Дональда Трампа про те, що США ще мають розібратися, чи підтримує Росія бойовиків на Донбасі, Безсмертний запевняє, що позиція Трампа дуже послідовна.

"А суть її в: а) збільшення витрат на армію; б) збільшення витрат на військово-промисловий комплекс; в) зростання обороноздатності США; г) забезпечення безпеки США і американського народу за межами США; д) і силі як векторі стримування. А як він (Трамп – УНІАН) буде обзивати того, чи іншого, як він буде інтерпретувати певні фрази... Вибачте, він же – не політик, тому ставтеся до його пропозицій, як до певних звуків. А більше реагуйте на конкретні справи, цифри, дії. А дії говорять про те, що прес над людьми, які сидять у Москві, особливо над такими, як Путін, опускається. І він (Трамп – УНІАН) його зупинить там і тоді, коли вважатиме за необхідне", – підсумував Безсмертний.

Читайте такожПорошенко заявив, що найбільше скасування антиросійських санкцій хоче він сам

Як повідомляв УНІАН, міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що альтернативою Мінським домовленостей може стати дестабілізація Росією України і замороження конфлікту на Донбасі.

Нагадаємо, в Мінську 12 лютого 2015 року відбулися переговори про врегулювання кризи на Донбасі за участю президента України Петра Порошенка, президента Франції Франсуа Олланда, канцлера ФРН Ангели Меркель і президента РФ Володимира Путіна.

За підсумками переговорів було затверджено комплекс заходів, спрямованих на імплементацію вересневих Мінських домовленостей.

Нові домовленості, досягнуті "нормандської четвіркою", передбачали припинення вогню на сході України з 00.00 15 лютого 2015 року, а також відведення всіх важких озброєнь із української території. Крім того, був передбачений обмін і звільнення всіх заручників.

Довідка УНІАН. Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим і почала дестабілізувати обстановку на Донбасі. При безпосередній участі російських спецслужб і підтримки російської армії на Донбасі були створені так звані Донецька і Луганська народні республіки.