Рекс Тіллерсон / REUTERS

Секретар Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Рекс Тіллерсон допускає, що взаємодія США та Російської Федерації щодо врегулювання ситуації в Україні можлива в разі відновлення певного рівня довіри між країнами.

Про це він сказав під час свого звернення до усіх співробітників Державного департаменту, яке транслювалося на сайті відомства.

Він назвав питання відновлення співпраці з Росією одним із пріоритетних напрямків роботи Держдепартаменту. У цьому зв'язку Тіллерсон визнав, що наразі частина двосторонньої взаємодії з РФ стосується ситуації у Сирії.

Відео дня

"Але у нас є інші питання з Росією, і як усі ви знаєте, у Європі, і ситуація в Україні", - заявив Тіллерсон.

Держсекретар нагадав, що під час свого візиту до Москви він охарактеризував у розмові з російським президентом Володимиром Путіним відносини між США та РФ такими, що перебувають на найнижчому рівні з часу завершення "холодної війни".

Як стверджує Тіллерсон: "Він (Путін - УНІАН) не міг з цим не погодитися". Очільник американської дипломатії додав, що відносини між США та РФ навіть погіршуються.

"І мої зауваження до нього (до Путіна - УНІАН) були такими, що ми не можемо мати, як дві передові ядерні держави світу, подібні відносини. Ми повинні змінити це", - наголосив Тіллерсон.

Таким чином, за його словами, обидві країни мають здійснити низку кроків, щоб в першу чергу, стабілізувати відносини.

Читайте такожУ Росії заявили, що Лавров може зустрітися із Тіллерсоном на Алясці

"І виконувач обов'язків заступника держсекретаря (Томас) Шеннон керує зусиллями робочої групи, щоб з'ясувати, чи зможемо ми взятися за вирішення деяких питань, які викликають подразнення у відносинах", - додав Тіллерсон.

Разом з тим він визнав, що ці подразники роблять важкою навіть двосторонню розмову із дотриманням "ввічливого тону".

"Тому ми важко співпрацюємо щодо цього, і ми сподіваємося почати розв'язувати деякі з цих питань", - додав держсекретар.

Тіллерсон наголосив, що після учорашньої телефонної розмови Дональда Трампа з Володимиром Путіним він разом з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим продовжить працювати над тим, щоб визначити, чи зможуть дві країни поглибити взаємодію з огляду на ситуацію у Сирії. Зокрема, це стосується того, чи вдасться обом країнам досягнути довготривалого режиму припинення вогню у цій країні для початку мирного процесу.

"Я не хочу сказати, що ми маємо гарний початок щодо цього, тому що перебуваємо на дуже ранніх етапах. Я не знаю, до чого ми дійдемо", - сказав Тіллерсон.

Він додав, що попереду ще багато роботи у відносинах з Росією. Зокрема, на думку держсекретаря, США та РФ можуть розпочати з співпраці над деякими невеликими питаннями, а потім поглянути - чи зможуть країни разом працювати над більш значними питаннями.

"Якщо ми зможемо знайти простір і раптово зрозуміємо, що ми зможемо почати з відновлення деякої міри довіри, тому що сьогодні між нами майже немає довіри... Якщо ми зможемо відновити певний рівень довіри, ми маємо довгий перелік питань для співпраці - від договорів про озброєння, які ми маємо щодо наших угод з ядерних озброєнь... до очевидно переходу стосовно України і Криму, і до інших регіонів, щодо яких Росія не є особливо конструктивною сьогодні. Саме тому ми сподіваємося, що зможемо почати вибудовувати шлях, де ми навчимося співпрацювати один з одним. Я не знаю, чи зможемо ми це, чи ні. Ми маємо намір це з'ясувати", - підсумував Тіллерсон.