В'ятрович прокоментував заборону на в'їзд у Польщу / фото УНІАН

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович прокоментував заборону на в'їзд до Польщі.

"Якщо говорити про мене особисто, то, безумовно, це неприємно, тому що я принаймні кілька разів на рік буваю в Польщі, у мене там багато друзів. Я часто беру участь у різного роду конференціях. Також люблю відвідувати якісь культурні заходи в Польщі. Тому для мене особисто це буде неприємно", — зазначив історик, пише "Главред".

В'ятрович назвав причини, через які він став персоною нон грата у Польщі.

Відео дня

"Проблема не в мені персонально. Проблема полягає в тому, що причиною заборони мого в'їзду на територію Польщі, по суті, є моя вимога як посадової особи до наших польських партнерів — дотримуватися українського законодавства на українській території. А така причина — це щось зовсім небачене і скандальне в історії світової дипломатії. І це ляпас всій Україні, а не мені особисто.

Переконаний, що в особі Міністерства закордонних справ або уповноважених державних органів повинні відреагувати на такі речі. Тому що, повторюся, проблема — не у Володимирі В'ятровичу, а в тому, що наші польські колеги навмисно намагаються уникнути дотримання законодавства України на українській території і уникнути діалогу з компетентними уповноваженими державними органами, перенісши рішення насправді досить простої проблеми пам'яток на українській та польській території на більш високий політичний рівень", — вважає він.

В'ятрович також нагадав про прецеденти, які мали місце з попередньою українською владою, коли, наприклад, питання про будівництво польського меморіалу в Биківні вирішувалося на рівні екс-президента України Віктора Януковича.

"В результаті польська сторона отримала те, що хотіла, — цей монумент поставили. Але він досі не узаконений, згідно з українським законодавством. По суті, в юридичному плані він висить у повітрі. Переконаний, що прагнення і зараз вирішувати подібні питання на рівні президента пов'язана з тим, що це буде подано президентові в пакеті з якимись іншими проблемами економічними або усфері безпеки, щоб, таким чином, було легше домогтися поступки з боку України", — каже історик.

Читайте такожОфіційного підтвердження Польщі про існування списків нев'їзних українців поки немає – нардеп

Він також зазначив, що не буде йти не на якісь поступки по дотриманню законодавства на українській території.

"Я, зі свого боку, можу розглядати це питання тільки в тому контексті, до якого я уповноважений, тобто в контексті дотримання законодавства про охорону пам'яток на українській території. І відповідно я не можу і не буду йти на якісь поступки по дотриманню законодавства на українській території. Але, сподіваюся, у керівництва української держави вистачить розуму і терпіння не піддаватися на провокації і на це тиснути.

Я прекрасно розумію, що будь-які наші поступки в цьому напрямку спровокують подальше тиск. Можу навести яскравий приклад: в цьому році, коли наші важливі і символічні кроки назустріч польським колегам, були сприйняті не як наша здатність до переговорів і ознака доброї волі, а як ознака слабкості. Маю на увазі той випадок, коли на початку цього року був зруйнований пам'ятник у Гуті Пеняцькій загиблим полякам. Цей пам'ятник, до речі, не був легалізований, тобто, по суті, він був незаконним з точки зору українського законодавства.

Буквально через кілька тижнів після акту вандалізму над цим пам'ятником він був відновлений коштом і зусиллями української громади. Але жодних кроків по іншу сторону кордону тоді так і на побачили ... 15 зруйнованих українських пам'яток на польській території так і залишаються зруйнованими", — наголосив В'ятрович.

Читайте такожМіністру закордонних справ Польщі, який з візитом у Львові, не сподобалась відповідь українського історика

Нагадаємо, 2 листопада міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що польська влада буде вживати заходів, які не дозволять людям з вкрай антипольськими позиціями відвідувати Польщу".

"Люди, які навмисно пропагують уніформу СС "Галичина", в Польщу не потраплять", — підкреслив Ващиковський.

Також він додав, що Польща і Україна "мають різні підходи до примирення".