Шкіль на надмірний оптимізм не налаштований

Колишній народний депутат від партії «Батьківщина» Андрій Шкіль після Нового року визначиться, чи проситиме політичного притулку в Чехії.

Про це він сказав в інтерв’ю ”Українській правді”.

А.Шкіль виїхав до Праги незадовго до того, як добігла кінця його остання депутатська каденція, нагадує видання.

Відео дня

”Рішення буде прийматися мною десь після нового року. Все залежатиме від ситуації в Україні. Хоча те, що я спостерігаю зараз, на надмірний оптимізм не налаштовує”, - сказав А.Шкіль.

”Я нещодавно вже казав про те, що якщо нинішня Верховна Рада пропрацює бодай один день, якщо депутати приймуть присягу, тоді все піде по ”накатаному” і сподіватися змін у найближчі п’ять років буде не варто…”, - зауважив він.

За словами А.Шкіля, він отримав від заступника генерального прокурора Рената Кузьміна листа про те, що строки давності у справі за фактом організації масових безпорядків у березні 2001 року минули, але закрити її може лише суд, а не Генпрокуратура.

”Це юридична казуїстика, в яку нема сенсу заглиблюватися. Скажу простіше: навіть закриття моєї справи у зв’язку із закінченням термінів давності не зняло б проблему», - переконаний екс-депутат.

На тему: Аваков каже, що Шкіля переслідують так само, як Тимошенко

”Мої громадянські права не були б відновлені. Я б так і лишився з тавром злочинця. Це аж ніяк не є реабілітацією та виправленням помилок. І це не той формат, на який я міг би пристати”, - заявив А.Шкіль.

Він повідомив, що спілкувався з одним з лідерів «Батьківщини», керівником центрального виборчого штабу партії Олександром Турчиновим після формування виборчого списку партії і до того. За словами А.Шкіля, О.Турчинов знав про справу, але наполіг, щоб він був у списку під номером 87.

Як повідомляв УНІАН, 18 грудня з’явилася інформація, що А.Шкіль, який не потрапив до парламенту сьомого скликання і таким чином позбувся депутатської недоторканності, виїхав до Чехії і не виключає, що проситиме політичного притулку.

«Все залежить від України. Якщо події будуть розвиватися так, як вони розвиваються, то я не виключаю такої можливості», - сказав він ZN.ua у відповідь на питання про політичний притулок.

При цьому А.Шкіль зазначив, що політичні переслідування щодо нього ніколи не припинялися, а справу про події 9 березня 2001 року біля Адміністрації Президента під час акції «Україна без Кучми» досі не закрито.

19 грудня в МВС України заявили, що стосовно А.Шкіля немає кримінального переслідування.

В Управлінні зв’язків з громадськістю МВС зазначили, що «проти А.Шкіля за фактом організації масових безпорядків у березні 2001 року було порушено кримінальну справу, а його самого взято під варту. Після обрання у 2002 році фігуранта нардепом запобіжний захід стосовно нього скасовано, а матеріали кримінальної справи виділено в окреме провадження. У жовтні 2012 року кримінальну справу було перекваліфіковано та направлено на подальше розслідування. Згодом досудове слідство у справі зупинено у зв’язку із закінченням строків давності (10 років)».

«На сьогодні А.Шкіль до кримінальної відповідальності у цій кримінальній справі не притягується та після її прийняття до провадження Печерським РУГУМВС України в м. Києві до органів внутрішніх справ не викликався», - повідомляло МВС.