За правління Кваснєвського Польща вступила до ЄС і НАТО / фото: УНІАН

Україні для вступу до Євросоюзу і НАТО слід було використовувати історичні моменти - так робила Польща в 1999 і 2004 роках.

Про це заявив сайту НВ колишній польський президент Олександр Кваснєвський, за часів правління якого Польща стала членом ЄС і Північноатлантичного альянсу.

При цьому він пояснив, що не можна порівнювати шлях Варшави і Києва, оскільки історичні передумови членства відрізняються.

Відео дня

"Не можна порівнювати Польщу і Україну, тому що у вас інша ситуація. Польща ніколи не була радянською республікою, економіка розвивалася інакше, зв'язки із Заходом були міцнішими, ніж у вас. Історія Радянського Союзу і сильний вплив Росії на все, що відбувається в Україні, - теж проблема для процесів вступу в НАТО і ЄС", - говорить він.

Читайте такожУ НАТО кажуть, що війна на Донбасі не заважає вступу України в альянс

Також, за словами Кваснєвського, заважає євроінтеграції України те, що Україна досі не провела реформи, а її економіка не почала зростати.

Зазначимо, раніше президент Естонії Керсті Кальюлайд заявила, що Україна не зможе стати членом НАТО, поки не поверне свої території. Для членства в Європейському Союзі Україна так само не підходить. Зокрема, вона вважає, що Україні знадобиться 20 років роботи, щоб стати членом ЄС.

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина побачила в заяві президента Естонії про 20 років до членства України в ЄС "сигнал про неготовність" Євросоюзу розширюватися.