Тупицького помітили в Австрії / скріншот

Екс-голова Конституційного Суду Олександр Тупицький, якого в Україні оголосили в міжнародний розшук і заочно арештували, досі перебуває в Австрії.

Про це повідомляє "Громадське" з посиланням на власні джерела.

13 серпня Тупицького помітили в центрі Відня.

Відео дня

Справа Тупицького - що відомо

Як повідомляв УНІАН, у 2021 році Володимир Зеленський підписав указ, яким скасував укази президента від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного суду. Глава держави назвав Тупицького та Касмініна "особами, які протягом довгих років шкодили державним інтересам України".

У липні минулого року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду визнав незаконним та скасував указ президента Володимира Зеленського про скасування призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного суду України.

Нагадаємо, Тупицький є фігурантом кількох кримінальних проваджень, зокрема, про підкуп свідка; про надання неправдивих показань у справі щодо заволодіння майновими активами Зуївського енергомеханічного заводу, а також про незаконне використання ключа електронного підпису платіжних документів КС.

Зокрема, у жовтні 2018 року в одному із кафе у Києві екс-посадовець, який на той час обіймав посаду заступника голови Конституційного суду України, підкупив свідка у кримінальному провадженні. Свідок мав відмовитися від показань або дати "потрібні" покази на користь колишнього голови Вищого господарського суду України, який перебував у статусі підозрюваного.

Крім того, колишній голова КС у 2018 та 2019 роках надавав неправдиві покази у справі щодо протиправного заволодіння майновими активами "Зуївського енергомеханічного заводу", розташованому у місті Зугрес Донецької області.

Екс-голова КС обвинувачується у наданні завідомо неправдивих показів, поєднаних зі штучним створенням доказів захисту (ч. 2 ст. 384 КК України) та підкупі свідка з метою надання завідомо неправдивих показань (ст. 386 КК України).

У разі доведення провини, обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк до 5 років.

У квітні 2022 року в ДБР повідомили, що Тупицький втік до Австрії. Після цього його оголосили у міжнародний розшук.

Зазначимо, що екс-главі КСУ 59 років, тобто він призовного віку та підпадає під категорію осіб, яким обмежена можливість виїжджати за кордон.

У кінці липня 2022 року суд обрав Тупицькому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За матеріалами ДБР 27 травня 2022 року екс-голову КС було оголошено в міжнародний розшук, тому це судове рішення дає змогу стороні обвинувачення клопотати перед судом про видачу (екстрадицію) обвинуваченого в Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: