Представниця МЗС про поступки РФ щодо SWIFT: “Шантажист не зупиниться” / фото ua.depositphotos.com

Посол з особливих доручень МЗС України Ольга Трофімцева відреагувала на повідомлення Financial Times про те, що ЄС нібито розглядає можливість надання підсанкційному російському "Россельхозбанку" доступу до SWIFT з метою продовження "зернової угоди". 

У дописі в Telegram Трофімцева наголосила, що шантажист, яким є Російська Федерація, не зупиниться, якщо виконувати його вимоги.

"З одного боку – будь-які можливості для агроекспорту це добре. З іншого – йти на поступки шантажисту – це спонукати його до шантажу далі. Це ж відома аксіома: шантажист не зупиняється, якщо ти виконуєш його вимоги. Він просто придумує нові приводи для шантажу. Будемо спостерігати. І працювати над альтернативними шляхами", – написала вона і наголосила, що висловлює власну думку, а не позицію міністерства. 

Відео дня

Трофімцева додала, що повноцінна робота чорноморських портів у будь-якому разі не буде можливою до завершення війни.

"Все одно без перемоги і повного звільнення басейну Чорного моря від військової присутності Росії спокійно працювати там навряд чи буде можливо", – додала вона.

Відновлення доступу "Россельхозбанку" до SWIFT - що треба знати 

17 травня попри погрози РФ було вкотре продовжено дію "зернової угоди", укладеної за посередництва Туреччини та ООН. Ця угода дозволила розблокувати експорт продовольства Чорним морем в умовах повномасштабної війни. 

Після того, як угоду було продовжено на два місяці, російська сторона вкотре заявила про прагнення вийти з неї. Країна-агресор висунула вимоги, одна з котрих – підключення "Россельхозбанку" до міжнародної міжбанківської системи SWIFT. Потребу у знятті санкцій пояснюють нібито наявними проблемами для російського сільськогосподарського експорту.

За інформацією джерел FT, в Євросоюзі обговорюють можливість погодитись на умови Москви та надати доступ до SWIFT спеціально виділеній дочірній компанії російського "Россельхозбанку". Прихильники цієї ідеї в блоку називають її "найменш поганим варіантом" розв’язання проблеми.

Крім доступу до SWIFT ворог наполягає на забезпеченні транзиту аміаку українською територією. ООН пропонує Україні, Росії та Туреччині обговорити транзит російського аміаку.

Вас також можуть зацікавити новини: