Внести законопроект щодо КСУ Зеленський може вже вранці в п'ятницю / фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський, який дав доручення невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроект, в якому передбачається відновлення доброчесності судочинства в Конституційному суді, хоче таким чином змінити склад КСУ.

Про це повідомляє ZN, посилаючись на своє джерело в Офісі президента.

Повідомляється, що законопроект вже знаходиться в роботі у групи юристів на чолі з міністром юстиції Денисом Малюською. Внести законопроект Зеленський може вже вранці в п'ятницю.

Відео дня

За даними джерела, суть цього проекту закону полягає в зміні складу Конституційного суду. Відзначається, що юридичні консультації проводилися на Банковій з учорашнього вечора і тривали сьогодні цілий день з самого ранку.

"Зеленський вислухав думку навіть глави КСУ Олександра Тупицького, якого запросили в Офіс президента ще до засідання РНБО. Як підкреслює джерело, на сьогодні Зеленський не бачив іншого варіанту виходу з кризи довіри до судової гілки влади і вирішення геополітичних проблем, які виникли після рішення КСУ, як зміна його складу», - повідомляє ZN.

За словами джерела, Зеленський розуміє, що такими діями він може вийти за рамки закону, але він упевнений, що на його боці верховенство права.

Нагадаємо, Зеленський підписав Указ № 477/220 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 жовтня 2020 року "Про вжиття заходів для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства"», яким ввів у дію рішення, прийняте на терміновому засіданні РНБО.

Читайте такожЗеленський доручив терміново зареєструвати у Раді законопроект щодо КСУ

Скандальне рішення КСУ про декларації: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • 29 жовтня, на засідання РНБО Зеленський доручив невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроект, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному суді.