Янукович переховується у Росії / REUTERS

Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання прокурорів про запобіжного заходу екс-президенту Віктору Януковичу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення зачитав на засіданні суддя Олексій Соколов.

"Клопотання задовольнити, застосувати до підозрюваного Януковича Віктора Федоровича... запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", - зазначив суддя.

Відео дня

Янукович підозрюється в організації шляхом перевищення влади переслідувань та вбивств учасників масових акцій протесту 18-20 лютого 2014 року у Києві та інших містах України.

Зокрема, за ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб або злочинною організацією за попередньою змовою); ч. 2 ст.115 (умисне вбивство двох і більше осіб способом, небезпечним для багатьох осіб за попередньою змовою у складі організованої групи); ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, демонстрацій); ч. 3 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень); ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження).

Читайте такожРосія "своїх" не видасть. Навіщо Україні безуспішні спроби екстрадиції Януковича (рос.)

Як повідомляв УНІАН, 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни, засудивши його до 13 років позбавлення волі. Разом з тим суд не визнав доведеною провину екс-президента в посяганні на територіальну цілісність України. Янукович не брав участі у судовому процесі. Після втечі з України в лютому 2014 року він проживає в Росії. Екс-президент є фігурантом ще кількох проваджень.

4 травня 2020 року Печерський райсуд Києва обрав Януковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні від 7 листопада 2017 року за фактом захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України).

У вказаному кримінальному провадженні розслідуються обставини захоплення Януковичем у вересні-жовтні 2010 року державної влади шляхом вчинення дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу його владних повноважень як президента України. Тоді Конституційний суд відновив дію Основного Закону в редакції 1996 року, визнавши порушення процедури при внесенні парламентом змін до Конституції 8 грудня 2004 року. 22 лютого 2014 року Верховна Рада своєю постановою відновила дію Конституції 2004 року.