Стефанішина назвала пріоритети зближення України з НАТО / фото УНІАН, Михайло Палінчак

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина назвала три пріоритети зближення України з Організацією північноатланчтиного договору (НАТО).

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала під час онлайн-брифінгу.

"Перше - це внутрішні реформи і трансформації", - зазначила Стефанішина.

Відео дня

За її словами, набуття Україною статусу партнера з розширеними можливостями відкрило додаткові зобов'язання для неї.

"Будь-які питання, пов'язані з членством в НАТО, лежать у площині внутрішніх реформ", - сказала урядовець.

Також йдеться про додаткові зміни до законодавства, завершення реформи Служби безпеки України, ухвалення закону про державну таємницю і низки інших законів, які вже перебувають на розгляді парламенту або розробляються урядом.

"Другим елементом я би назвала політичний консенсус країн Альянсу. І це теж велика робота, яку зараз ми з Міністерством закордонних справ, Офісом президента і народними депутатами проробляємо і намагаємося мобілізувати у відповідних столицях", - додала Стефанішина.

Читайте такожВ уряді розповіли про терміни вступу до НАТО і назвали важливі реформи для цього (відео)

"І третє питання, яке є дуже важливим, - це політична стабільність, злагода між різними політичними силами. І я думаю, що цей пункт разом з євроатлантичною інтеграцією є ключовим і для підтримки громадянами", - сказала вона.

Україна-НАТО: що відомо

  • 12 червня 2020 року Північноатлантичний альянс визнав Україну учасником Програми розширених можливостей НАТО (NATO’s Enhanced Opportunities Program - EOP).
  • Як заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, Україна отримає користь від розширеного доступу до програм взаємосумісності військ і ширшу можливість брати участь у військових навчаннях НАТО та здійснювати обмін інформацією, в тому числі набутим досвідом.
  • 9 лютого 2021 року Столтенберг наголосив, що наближення України до членства в НАТО залежить від успіху в реалізації реформ. Зокрема, Україна повинна зміцнювати демократичні інституції, боротися з корупцією, запроваджувати демократичний політичний контроль над ЗСУ.
  • 25 лютого 2021 року президент України Володимир Зеленський повідомив Столтенберга про бажання України отримати План дій щодо членства в Альянсі. Генсек НАТО під час телефонної розмови нагадав Зеленському про важливість втілення реформ.
  • 5 березня Стефанішина заявила, що наразі не менше 14 з 30 країн-членів Організації північноатлантичного договору (НАТО) готові перевести у практичну площину політику "відкритих дверей" для України.