В історії з відставкою спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова ми спостерігаємо життєву проблему, яка дуже часто зустрічається в політиці. Коли один вважає, що йому як і раніше винні, а інший вважає, що він вже нікому нічого не винен. І тут можна зрозуміти обох.

Дійсно, Разумков був одним із хедлайнерів "Слуги народу". Прекрасно пам'ятаю, як він на всіх ефірах відбивався і віддувався за "Слуг" і справлявся з цією місією добре. З іншого боку, не будь Зеленського, Разумков точно продовжував би свою позапарламентську діяльність - консультував Кличка і займався ломбардами.

На мій погляд, до середини вересня ще можна було "на короткій нозі", тет-а-тет вирішити всі питання й навіть врегулювати конфлікт між президентом і спікером. Зараз точка неповернення пройдена і Зеленський буде дотискати ситуацію.

Відео дня

Конфлікт перейшов на особистісний рівень

Річ у тім, що конфлікт перейшов на особистісний рівень. З весни цього року Разумков демонстративно виступає як фрондер – спочатку просто як напівопозиціонер, а останнім часом це набуло вже форму тролінгу. Зеленського ця поведінка дратувала, і він особисто увійшов у цей конфлікт, хоча були застереження, що робити цього йому не варто. Тепер же, коли він вже вписався в цю ситуацію, відступати йому нікуди. Здати назад - продемонструвати слабкість. До того ж це буде й політичною помилкою.

Читайте також"Гала-концерт" у Трускавці як "остання гастроль" спікера Дмитра Разумкова

Разумков теж все частіше робить помилки. Наприклад, йому варто було приїхати в Трускавець. Якби його не пустили, це був би мінус вже стороні президента. Але він не приїхав, а тут же розіслав листа зі спробою викликати депутатів "на килим". І це - демонстрація слабкості в цій ситуації.

В цілому, мені здається, на сьогодні сума ресурсів у руках президентської команди, перевага на боці президента. А коли Володимир Зеленський чогось хоче, він цього домагається. Згадаймо, як говорили, що Аваков - брила, але, коли було потрібно, раз, і звільнення дуже тихо пройшло. Тепер колишньому міністру доводиться нагадувати про себе з келихом вина в соцмережах. Так може трапитися і з Дмитром Разумковим.

На поточний момент є близько 200 "Слуг народу", які готові підтримати відставку спікера. А 226 набирається з урахуванням депутатських груп, мажоритарників і окремих вільновизначающихся. Але політично Зеленському важливо показати 226 "Слуг народу" за відставку Разумкова, щоб не було розмов про розбрід і хитання в монобільшості.

Разумкова все одно дотиснуть

Бачиться, що це може трошки затримати процес, але Разумкова все одно дотиснуть. А якщо він буде сильно впиратися, існує ймовірність, що підуть і по шляху позбавлення його мандата. На сьогодні це, як то кажуть, бабуся надвоє сказала. Процедура складніша, ніж зібрати підписи і просто відправити у відставку. Однак, якщо він буде сильно впиратися, існує ймовірність, що підуть і по такому шляху. Причому, сценарій позбавлення Дмитра Разумкова мандата можливий навіть після відставки з посади голови парламенту - якщо протистояння з президентом буде наростати.

Зараз у Дмитра Разумкова два варіанти: або він йде і стає точкою збірки опозиції до Зеленського, але це менш імовірний варіант (і небажаний для Банкової), або – поповнює сонм збитих льотчиків української політики, позаяк може виявитися, що спікерське крісло було його єдиним політичним капіталом. Обидва ці сценарії існують незалежно від того, чи залишиться він у парламенті як позафракційний, або його зовсім підуть з Ради.

Андрій Золотарьов, політолог, керівник Центру "Третій сектор"