За даний закон проголосувало 307 російських депутатів / фото УНІАН

У Росії ухвалили закон про «суверенний інтернет», що передбачає ізоляцію Рунету.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, відповідний закон у третьому остаточному читанні ухвалили Держдума РФ. За цей закон проголосувало 307 російських депутатів, 68 - проти.

Відповідно до закону буде створено національну систему маршрутизації інтернет-трафіку, головне завдання якої - забезпечення «надійної роботи російського сегмента інтернету у разі збоїв або цілеспрямованого масштабного зовнішнього впливу».

Відео дня

Читайте також"Він по-іншому не може": російський аналог Siri "Аліса" пояснила, чому Путін бреше (відео)

Закон було «підготовлено з урахуванням агресивного характеру прийнятої у вересні 2018 року Стратегії національної кібербезпеки США». «У підписаному президентом США документі декларується принцип «збереження миру силою», Росія ж прямо і бездоказово звинувачується у скоєнні хакерських атак, відверто йдеться про покарання», вказують автори.

«У цих умовах необхідні захисні заходи для забезпечення довгострокової і стійкої роботи мережі Інтернет у Росії, підвищення надійності роботи російських інтернет-ресурсів», - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

При цьому в документі визначаються необхідні правила маршрутизації трафіку, організовується контроль їх дотримання, створюється можливість для мінімізації передачі за кордон даних, якими обмінюються між собою російські користувачі. Законом також впроваджуються нові поняття: «точка обміну трафіком», «номер автономної системи».

Відповідно до поправок, на держоргани, органи місцевого самоврядування, державні та муніципальні установи при здійсненні взаємодії в електронній формі, в тому числі з громадянами та організаціями, покладається обов'язок забезпечувати можливість здійснення такої взаємодії відповідно до правил і принципів, встановлених нацстандартами РФ у сфері криптографічного захисту інформації, затверджених відповідно до закону «Про стандартизацію в Російській Федерації».

Функції з координації забезпечення сталого, безпечного і цілісного функціонування інтернету на території Росії покладаються на Роскомнагляд.

Також визначаються транскордонні лінії зв'язку і точки обміну трафіком. Їх власники, оператори зв'язку, зобов'язуються при виникненні загрози забезпечити можливість централізованого управління трафіком.

Крім того, передбачається можливість встановлення на мережах зв'язку техзасобів, які визначають джерело трафіку, що передається. Техзасоби повинні будуть мати можливість обмежити доступ до ресурсів із забороненою інформацією не тільки щодо мережевих адрес, а й шляхом заборони пропуску трафіку.

Також, відповідно до закону, буде створено інфраструктуру, що дає змогу забезпечити роботоздатність російських інтернет-ресурсів у разі неможливості підключення російських операторів зв'язку до зарубіжних кореневих серверів.

Крім того, передбачено проведення регулярних навчань органів влади, операторів зв'язку і власників технологічних мереж з виявлення загроз та відпрацювання заходів зі відновлення роботоздатності Рунету.