У Китаї вирує епідемія коронавіруса / REUTERS

Росіян, яких вантажними літаками евакуювали з китайського Уханя, помістили в суворий карантин на два тижні. Виходити зі своїх кімнат в тюменському санаторії «Містобудівник» їм суворо заборонено.

Читайте також"Кількість померлих значно вище": лікар розповів про ситуацію в епіцентрі китайського коронавірусу

Канал "360" поговорив з поміщеними в карантин людьми. Один з туристів, які повернулися з Китаю, зауважив, що за дотриманням карантину строго стежать. З кімнат виходити не можна: якщо контактуєш з кимось поза її межами, то термін ізоляції починають відраховувати заново. Це підтвердила і дівчина, яка також знаходиться в санаторії.

Відео дня

«Нам сказали, що ми маємо право перебувати тільки в кімнатах. Якщо хтось вийде, то до карантину додається 14 днів. <...> Персонал теж зобов'язаний проживати з нами на території. І протягом 14 днів їх ніхто не випустить. Вони теж не мають жодного доступу в місто», — поділилася росіянка.

За її словами, в санаторії добре годують. Їжу довелося довго чекати лише напередодні увечері. Їжу і воду приносять прямо в кімнати.

«Вчора нас забрали з літака, дали дезінфікуючі серветки — протерти ручну поклажу. Багаж забрали і досі не віддали. Швидше за все, до кінця карантину нам його і не віддадуть. Вони (валізи — ред.) пройшли дезінфекцію і стоять зараз або у фойє, або десь в корпусі. Всю ніч стояли на вулиці», — додала вона.

Для людей в карантині діють суворі правила, їм нічого не можна передавати.

«Тут є мило, шампунь, все просте. Мені, припустимо, потрібен бальзам для волосся, ніяк не можу його дістати. Передавати не можна. На вході на територію санаторію вартує ОМОН, всіх повертають назад», — поскаржилася дівчина.

Весь персонал санаторію, за її словами, працює в спецодязі. Тіла закриті комбінезонами, рукавичками і бахілами до колін. На очах — маска-респіратор.

Наразі ні в кого з евакуйованих росіян симптоми вірусу не проявилися. Людям періодично вимірюють температуру і беруть аналізи.

Напередодні повідомлялося, що евакуація росіян та білорусів з Китаю через поширення в країні смертельного коронавірусу проходить в нелюдських умовах. Людей повантажили у вантажні літаки ВКС, в яких не обладнані навіть туалети.

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження у місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Встановлено, що збудником захворювання став новий тип коронавірусу - 2019-nCoV. Вірус передається від людини до людини. Інкубаційний період коронавірусу становить від 2 до 12 діб. Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня оголосили надзвичайну ситуацію міжнародного значення у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Станом на ранок 6 лютого від нового типу пневмонії, який викликає коронавірус, померло 565 осіб. Одночасно 1198 хворих вилікували.