Випробування російської вакцини від коронавірусу дають перші результати / Фото: REUTERS

Деякі добровольці, які беруть участь у випробуваннях російської вакцини від коронавірусу "Спутник V", отримали позитивний результат тесту на COVID-19.

Читайте такожНе дочекався результатів виборів: мер Борисполя помер від COVID-19

Про це повідомляє «РИА Новости». Директор Центру Гамалії Олександр Гінцбург водночас заявив журналістам, що хворі могли отримати плацебо. Точно дізнатися це можна буде в листопаді, після розшифровки даних дослідження.

Відео дня

Гінцбург уточнив, що половина добровольців, які беруть участь у дослідженні, вже отримали перший компонент вакцини, близько 9 тисяч провакциновані вже вдруге.

Постреєстраційні клінічні дослідження вакцини від коронавірусу почалися в Росії 7 вересня. Всього в дослідженні візьмуть участь 40 тисяч добровольців, 10 тисяч з них замість вакцини отримають плацебо. 

Російська вакцина від коронавірусу: що про неї відомо?

  • У Росії в серпні заявили про реєстрацію "першої в світі" вакцини проти COVID-19, її нібито протестували на дочці Путіна. 
  • Москва не надала світовій науковій спільноті жодних даних про випробування вакцини, які б підтверджували, що вона безпечна і ефективна проти COVID-19. Третя фаза клінічних випробувань вакцини не проводилася. 
  • Видання Science зазначило, що Москва не скоро зможе користуватися своєю вакциною. І вона про це добре знає. На це вказують навіть певні епізоди сертифіката, виданого російським Міністерством охорони здоров'я. Зокрема, в ньому забороняється широке використання вакцини до першого січня 2021 року.
  • Водночас міжнародна група дослідників висловила занепокоєння з приводу можливих неточностей у звіті про випробування російської вакцини. У деяких графіках зустрічаються підозрілі повтори, А даних для перевірки результатів недостатньо.
  • За даними ВООЗ, всього в світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19.