Смерть Кадирова нашкодить Путіну, кажуть в ГУР / фото REUTERS

Ставленик Кремля у Чечні Рамзан Кадиров перебуває у важкому стані, його можлива смерть стане проблемою для Москви. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону.

"Стосовно Кадирова, на жаль, поки що не маємо крапки у цьому питанні. Але інформація про кому справді була. Не будемо підтверджувати, але констатуємо, що важкий стан. Це сьогодні те, що можна стверджувати точно", - сказав Юсов.

Він додав, що стосовно інших сценаріїв стану здоров'я Кадирова немає достоменно перевіреної інформації, якою можна оперувати.

Відео дня

Юсов зазначив, що втрата дієздатності чеченським диктатором матиме наслідки не лише для самої Чечні, але й для решти Північного Кавказу. Також представник ГУР вважає, що втрата Кадирова позначиться на стабільності всієї "архітектури режиму Путіна".

"Навіть можливо, якщо не смерть, то суттєві проблеми зі здоров'ям, які - сьогодні вже очевидно можна констатувати - є у Рамзана Кадирова, будуть впливати на ситуацію. На фінансові потоки, перерозподіл політичної влади в середині режиму Путіна. Це означає для України і усіх добрих людей і поневолених народів так званої Російської Федерації добрі звістки, які необхідно використовувати і розвивати для захисту прав тих самих поневолених народів", - сказав Юсов.

Коментуючи можливі кандидатури нового правителя Чечні, представник української розвідки зазначив, що сам Кадиров розглядав кілька варіантів щодо цього.

"Але проблема будь-якої заскорузлої і авторитарної влади така, що наступника заздалегідь світити важко і готувати важко. Які би не були плани - буде жорстока боротьба і за наступництво Кадирова, і за наступництво Путіна. У цій боротьбі будуть брати участь усі і згори у Москві, і серед оточення Кадирова. Тобто, це не якийсь легітимний процес. Це буде жорстка і точно кривава боротьба. Зрештою таку систему вони для себе будували", - наголосив Юсов.

Він переконаний, що ті сили, які роками розраховували на право Чеченського народу на незалежність і власну державу - отримають нові імпульси і інструменти для боротьби.

Проблеми зі здоров'ям Кадирова

Як повідомляв УНІАН, останніми днями в медіа шириться інформація про те, що глава Чечні Рамзан Кадиров перебуває у важкому стані в лікарні. Деякі ЗМІ поширювали інформацію про його смерть, проте в українській розвідці такі повідомлення спростували.

Показовим є те, що особистий спікер Володимира Путіна - Дмитро Пєсков - який зазвичай жваво спростовує чутки про проблеми зі здоров'ям тих чи інших російських посадовців, раптом відмовився коментувати стан Кадирова. Він заявив, що стан керівника одного з найпроблемніших регіонів РФ буцімто не є компетенцією Кремля.

Вас також можуть зацікавити новини: