Полонені росіяни не горять бажанням повертатися в РФ / фото Генеральний штаб ЗСУ

Поміж російських підрозділів на передовій панує депресія, тому що забезпечення погане, артилерія майже не допомагає, а командири під впливом наркотичних речовин віддають безглузді самогубні накази. Про це кілька полонених росіян розповіли кореспонденту CNN.

Журналістам вдалося поспілкуватися з групою полонених росіян, яких українські бійці захопили в районі Бахмута. На момент зустрічі з кореспондентом цих росіян ще не встигли передати в руки військової розвідки, вони перебували у тимчасовій в'язниці поблизу лінії фронту.

"У присутності двох українських солдатів троє чоловіків описали низький моральний дух у своїх окопах, безлад і очевидну неспроможність деяких російських сил. Схоже, вони говорили не під тиском", – пише CNN.

Відео дня

Більшість полонених - колишні російські в'язні, завербовані Міністерством оборони РФ і зібрані в так звані загони "Шторм Z". Українські солдати відзначають, що зараз в полон потрапляють в основному такі колишні зеки зі схожими історіями, які сильно відрізняються від "затятих солдатів", яких українці полонили в минулому році.

Полонений росіянин на ім'я Антон (ім'я змінено) розповів, що відбував свій третій тюремний строк в Росії за зберігання наркотиків, коли йому запропонували повну амністію, якщо він підпише шестимісячний контракт з армією і відправиться в Україну. 

Він стверджує, нібито не знав, що його відправлять безпосередньо на передову. Перед відправкою на фронт ув'язнені пройшли двотижневу базову підготовку.

"У нас не було морального духу. Ми розраховували тримати лінію оборони, як нам і обіцяли. Нам сказали, що тільки ПВК Вагнера бере участь в активних бойових діях. І що конкретно ми будемо дислоковані на звільнених територіях, як нам пояснили раніше", — розповів інший російський солдат на ім'я Слава.

Слава теж сидів у в'язниці, коли Росія вторглася в Україну, і теж отримав пропозицію "стерти судимість" в обмін на службу в загоні "Шторм Z". Обидва росіянина стверджують, що їх єдиним джерелом інформації про війну були російські державні ЗМІ.

Потрапивши в український полон, росіяни очікували, що українці негайно візьмуться їх катувати, тому просили "краще вбити нас". Ці прохання викликали роздратування і обурення українців, що полонили їх.

"Хто, бл*ть, сказав вам, що ми, бл*ть, вас уб'ємо і поріжемо? Ми не вбиваємо, ми не відрізаємо я*ця, не перерізаємо горлянки на камеру, як (ви робите) у своїх відео", – обурювався український боєць у присутності американського кореспондента. 

Згадуючи той бій, коли вони потрапили в полон, третій російський солдат на ім'я Сергій розповів, що ЗСУ завдали по їхньому підрозділу масованого артилерійського удару. Коли на російські позиції зайшли українські солдати, більшість росіян були вбиті або поранені.

"Я сховався в окопах. Тих, хто хотів перебігти з однієї позиції на іншу, просто розстрілювали з кулеметів і танків. Наша артилерія, як завжди, не працювала. Потім наші спробували "Град", але промахнулися. Потім я почув, як до нас наближаються (українці). Я почав кричати "здаємося", а потім в нас кинули гранату", — розповідає він.

Пізніше український солдат пояснив, що під час бою погано чути, що кричать російські солдати.

Після полону українські військові надали Сергію першу допомогу і відвезли в польовий госпіталь. На відміну від інших, він контрактник, а не колишній ув'язнений. Але теж встиг посидіти у в'язниці раніше. Чоловік зазначив, що його попередній військовий досвід не підготував до того, що обидві сторони називають "м'ясорубкою" в Бахмуті.

"Це сильно відрізнялося від того, що я бачив по телевізору. Паралельна реальність. Я відчував страх, біль і розчарування у своїх командирах", — говорить він.

Двоє інших військовополонених, опитаних CNN, розповіли подібні історії. Щоб отримати їжу і воду, їм доводилося щоразу здійснювати 5-кілометрову прогулянку мінними полями в тил. 

Антон каже, що їхній безпосередній командир теж був ув'язненим. Їхні командири "накидалися" запасами знеболюючих, згадує Слава. У стані наркотичного сп'яніння ці командири відправляли солдатів під мінометний вогонь, "віддаючи безглузді накази".

При цьому полонені не відчувають особливого піднесення з приводу можливого повернення в Росію за обміном полоненими. Вони побоюються отримати тюремний строк за здачу в полон, яка віднедавна карається в Росії 10 роками ув'язнення.

Ситуація на фронті - останні новини

За даними ISW, ЗСУ провели успішні наступальні операції в районі Бахмута і просунулися на південно-західній і західній околицях міста. При цьому українські бійці відбили атаки російських військ в районі Богданівки, Оріхово-Василівки і південніше Берховки.

У Генштабі ЗСУ сьогодні повідомили, що російські втрати з початку вторгнення вже склали 232 тисячі осіб. Лише за останню добу ліквідовано близько 600 окупантів. Також ворог швидко втрачає бойову техніку - особливо артилерію та ББМ.

Вас також можуть зацікавити новини: