Палац Путіна, показаний у фільмі Олексія Навального / скріншот з відео

Поруч з палацом президента Росії Володимира Путіна в Геленджику розташовані елітні садиби його друзів-олігархів.

Про це йдеться в розслідуванні "Відкритих медіа".

Так, недалеко від палацу Путіна розташована садиба "Дивноморська", що належить його давньому другу Геннадію Тимченку і Володимиру Колбіну. Тимченко-засновник нафтотрейдера Gunvor і власник інвестиційної компанії Volga Group. А Колбін син колишнього співвласника нафтотрейдера Gunvor Петра Колбіна, якого називали другом Путіна.

Відео дня
Фото "Открытые медиа"

На території садиби площею 323 гектари знаходиться спа-комплекс, дегустаційний будинок і винний завод. Також тут планується будівництво аквапарку.

Дегустаційний будинок "садиби Дивноморське", ліворуч - аквадискотека / Фото ФБК

Тимченко і Колбін також володіють виноробним двором "Старий Прованс" в селі Криниця в цьому ж районі.

Виноробне подвір'я "Старий Прованс"/ Фото "Открытые медиа"

У самому Геленджику знаходиться розкішний будинок мільярдера і друга Путіна, головного акціонера банку "Росія" Юрія Ковальчука. Площа будинку становить 6752 квадратних метрів з видом на море.

За 20 хвилин їзди від того ж Геленджика розташована резиденція глави РПЦ Патріарха Кирила, побудована ще у 2012 році. У Синодальному відділі РПЦ його називають "культово-духовним центром", а місцеві жителі називають "дачею Патріарха".

Культовий комплекс Московської Патріархії / резиденція Патріарха під Дивноморським / "Открытые медиа"

За даними Росреєстру, поруч з культовим комплексом Патріархії, розташований критий басейн і 70 га виноградників, а також виноробне господарство "Мезибь".

Через ліс від маєтку Путіна знаходяться дві турбази сім'ї російського олігарха Олега Дерипаски, загальною вартістю в 7 мільярдів рублів. Також він орендує десятки тисяч гектарів лісу, що межують з палацом Путіна.

Найближчий його сусід - база "Парус", що належить президенту транспортного холдингу "Дело" Сергію Шишкарьову. Вартість самої ділянки під базою близько 1,2 мільярда рублів.

У самому Геленджику є резиденція основного акціонера банку "Росія" Юрія Ковальчука площею 70 гектарів і вартістю 11 мільярдів рублів. Головна будівля площею 6752 квадратних метрів включає басейн на даху і панорамні скляні стіни.

Фото "Открытые медиа"

Фільм про палац Путіна: що відомо

  • "Фонд боротьби з корупцією" Олексія Навального наступного дня після його затримання випустив документальний фільм про величезний палац Володимира Путіна під Геленджиком.
  • Площа одного лише палацу становить 17 691 квадратний метр, а площа ділянки під ним — 68 гектарів. 
  • Крім палацу, на ділянці розташований Льодовий палац висотою з п'ятиповерховий будинок, буквально заритий під землю, церква, оранжерея на 2500 квадратних метрів, амфітеатр і 80-метровий міст через яр, що веде до чайного будиночка. У горі є спеціальний тунель, що дозволяє вийти до моря.
  • У Кремлі розслідування Навального щодо садиби Путіна назвали "лохотроном".
  • Згодом російський бізнесмен-мільярдер, близький друг президента РФ Аркадій Ротенберг назвав себе власником садиби в Геленджику. Російська пропаганда наразі доводить, що об’єкт недобудований, і в середині нього – «суцільний бетон».