Прихильників Навального влада РФ не боїться, їх самих залякали, каже Мурзагулов / колаж УНІАН, кадри з відео

Вбивство опозиціонера Олексія Навального відпочатку не могло спровокувати вибух невдоволення простих росіян. Але є інші приводи, які потенційно можуть спричинити масовий народний протест, заявив колишній політтехнолог Кремля Ростислав Мурзагулов.

За його словами, росіяни не стали масово виходити на вулиці після вбивства Навального, тому що влада раніше особливо завзято залякувала саме його прихильників. 

"Ось цей зріз людей, ліберальний, він настільки відпрасований вже, стільки людей сидять по тюрмах, у стількох вирок (...) статуси іноагента. І тому ми не можемо нікого за собою зараз повести, тому що в основному ми знаходимося в еміграції або в тюрмах або вбиті", – заявив Мурзагулов.

Він підкреслив, що в будь-якому випадку для масштабних вуличних протестів потрібні "ватажки". А таких людей в російському ліберальному середовищі вже нейтралізовано. 

На думку Мурзагулова, росіяни, які всупереч усьому вийшли на вулиці з квітами в пам'ять про Навального, є героями, але по-справжньому "Росія вибухне" з інших причин.

"Трапиться якась побутова катастрофа, техногенна, якась велика аварія. Якесь етнічне зіткнення до речі, як було в Дагестані і Башкортостані. Іскра, яка дозволить їм (росіянам) забути про свій страх і вийти і щось сказати. Якщо буде багато людей, ці пузаті менти розбіжаться, як вони розбігалися від Пригожина", – вважає опозиціонер.

На думку Мурзагулова, ситуація в Росії посиплеться, коли знайдуться "кілька тисяч зневірених людей". Ось тоді до них можуть приєднатися і російські солдати, які воюють на фронті, вважає він.

Вбивство Навального і реакція росіян

Як писав УНІАН, 16 лютого російська влада повідомила, що у в'язниці помер 47-річний опозиціонер Олексій Навальний. Тюремні чиновники заявили, що йому стало погано після прогулянки. Пізніше уточнювалося, що у нього нібито відірвався тромб, що спровокувало зупинку серця.

У багатьох містах Росії люди вийшли на нечисленні акції пам'яті – несли квіти до місцевих пам'ятників, присвячених жертвам політичних репресій. Поліцейські затримали сотні людей. Їм масово закидають "непокору" вимогам поліцейських або "масове перебування в громадському місці, що спричинило порушення порядку або санітарних норм і правил".

Вас також можуть зацікавити новини: