Путін таємно нагородив Пригоожина як чиновника Кремля / фото tjournal.ru

Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, який загинув 23 серпня, мав багато державних нагород Російської Федерації. Його ім'я знайшли навіть у таємному указі президента РФ Володимира Путіна про нагородження "працівників Управління справами президента".

Журналісти видання "ВВС Російська служба" з'ясували, що Пригожин відкрито носив Зірку Героя Росії, але під час обшуку після заколоту нібито знайшли більше десятка держнагород. Офіційно Кремль лише тричі представив "кухаря Путіна" до нагороди - два ордени та медаль.

Так, в 2004 році Пригожину вручили медаль ордена "За заслуги перед Вітчизною" II ступеня, в 2008 році - орден Дружби від тодішнього президента Дмитра Медведєва, а в 2014 році після анексії Криму та створення ПВК "Вагнер" - орденом "За заслуги перед Вітчизною" IV ступеня. У всіх випадках нагороди Пригожин отримав за "трудові успіхи" та "багаторічну сумлінну роботу", але досягнення не уточнювалися.

Відео дня

Таємний же указ підписаний 30 жовтня 2006 року і має номер 1199 та називається "Про нагородження державними нагородами РФ працівників Управління справами президента", але його офіційно не опублікували. Разом з гендиректором "Конкорд Менеджмент і Консалтинг" Пригожиним нагороди отримали керуючий справами президента Володимир Кожин та ще 17 чиновників.

"Назва указу означає, що або у Пригожина була якась прихована посада в Управсправами президента, або просто його прізвище закинули заодно в список нагороджуваних співробітників, щоб не писати для нього окремий указ", - пояснив керуючий партнер юрфірми Сергій Марков.

При цьому зазначено, що всі особи, зазначені в таємному указі, представили до нагороди за "великий внесок" у підготовку та проведення саміту G8 в Санкт-Петербурзі в 2006 році. Відомо, що Пригожин особисто обслуговував Путіна та гостей, в тому числі президента США Джорджа Буша під час вечері на дачі Ліндстрема поруч з Костянтинівським палацом.

Смерть Пригожина - що відомо

У Росії повідомили про смерть ватажка ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина 23 серпня - його тіло впізнали після аварії літака в Тверскій області. 

Водночас не всі вірять, що "кухар Путіна" дійсно загинув. Науковий співробітник Британського Королівського інституту об'єднаних служб Натії Сескурії припустив, що Пригожин міг інсценувати смерть. На його думку, так ватажок ПВК міг би врятуватися від Кремля та керувати "вагнерівцями". 

Вас також можуть зацікавити новини: