Ракета "Сармат" досі не пройшла всі випробування, заявляють експерти / скріншот

Російська міжконтинентальна балістична ракета "Сармат", якою дуже пишається РФ, - як і раніше, сирий і недоопрацьований проєкт, небезпечний насамперед для своїх творців, вважає військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

"Нічого не змінюється в заболотті дикому. Як погрожували всьому цивілізованому світу ядерною зброєю, так і продовжують погрожувати. Але одна справа погрожувати тим, що є, а зовсім інша, тим, що викликає низку недвозначних запитань... "Сармат", - зазначив експерт.

За його словами, 2022 року Дмитро Рогозін, який був гендиректором корпорації "Роскосмос", погрожував Заходу новітньою міжконтинентальною балістичною ракетою "Сармат". Однак, як стверджує Коваленко, цієї ракети тоді, по суті, не було.

Відео дня

При цьому експерт заявив, що 20 квітня 2022 року було здійснено перший успішний випробувальний запуск "Сармата" з космодрому Плесецьк. Але це був її єдиний запуск, після якого за кілька місяців, 16 серпня, було підписано державний контракт на виготовлення і постачання МБР "Сармат" у російські війська.

"У цьому випадку слід розуміти, що "Сармат" - дуже сира і дуже проблемна ракета. Так, наприклад, перші кидкові випробування МБР "Сармат", які планувалися на 2016 рік, були проведені лише у 2018-му, а поновилися, після тривалої паузи, аж у 2020 році. Ці затримки були викликані великою кількістю проблем технічного і технологічного характеру, що виникали в рамках створення і підготовки ракети до випробувань", - стверджує аналітик.

За його словами, у РФ не вкладалися в терміни щодо забезпечення "Сарматами" ракетних комплексів "Авангард". Тому вирішили до 2027 року встановлювати "Авангард" на старі радянські міжконтинентальні балістичні ракети УР-100Н УТТХ, які не випускаються з 1985 року. "Згідно з планом поставок "Авангардів", у війська з 2019 до 2027 року буде передано в кількості 12 одиниць. Але головне, все ж таки, не технічні та технологічні можливості росіян випускати ракети "Сармат", а те, що за всіма вимогами вони не можуть їх приймати після кількох років розв'язання проблем і всього одного успішного випробувального пуску", - стверджує Коваленко.

Наприклад, у СРСР ракети такого типу проходили випробування протягом декількох років, перш ніж починалося їхнє серійне виробництво, проводилися десятки випробувальних пусків.

Експерт вважає, що Росія квапить події і прагне якнайшвидше передати "Сармат" військам, але поки що у РФ виходить "тільки соромитися на цій ракеті".

"Соромитися, демонструючи не тільки свою виробничу безпорадність, а й тотальне нерозсудливість. Адже ракета, яка не пройшла всіх стадій випробувань і яка повинна буде носити ядерну бойову частину, це як бомба з годинниковим механізмом, небезпечна насамперед для своїх творців", - акцентував Коваленко.

Ракети "Сармат" - що повідомлялося

Нагадаємо, РФ має намір переозброїти свої ракетні війська комплексами "Сармат".

За даними Інституту вивчення війни (ISW), Міноборони РФ 7 жовтня 2023 року відзначило виробництво міжконтинентальної балістичної ракети, підтверджуючи попередні заяви Путіна про успішні випробування ракети. Це відбувалося в рамках продовження інформаційної операції з ядерного контролю.

На підтвердження своїх слів МО РФ опублікувало кадри, на яких міністр оборони РФ Сергій Шойгу відвідує Красноярський машинобудівний завод і стежить за процесом виробництва міжконтинентальної ракети "Сармат".

Вас також можуть зацікавити новини: