ЗМІ з'ясували, хто з найманців ПВК "Вагнер" брав участь у вбивстві жителя Сирії у 2017 році / фото ua.depositphotos.com

ЗМІ встановили причетних до жорстокого вбивства беззбройного жителя Сирії, який загинув від рук головорізів ПВК "Вагнер": найманці спочатку побили його кувалдою, а потім відрізали йому голову, зафіксувавши це на відео для свого керівництва.

Вперше відповідний відеозапис опублікувало в мережі видання "Нова газета" 20 червня 2017 року. Після чого служба безпеки ПВК "Вагнер" провела власне розслідування щодо випадку, щоб встановити особу бойовика, який злив запис в інтернет. Карати найманців керівництво ПВК не збиралося, оскільки вбивство сирійця бойовики здійснили за вказівкою керівництва компанії, пише центр "Досьє" у спільному розслідуванні з Die Welt, Insider, Paris Match та Arte.

У своєму матеріалі журналісти спираються на внутрішні документи підконтрольного засновнику ПВК "Вагнер" Євгену Пригожину холдингу "Конкорд". До інформації отримали доступ анонімні хакери, пізніше вона потрапила в розпорядження ЗМІ. Журналісти вважають, що швидше за все там вказана справжня інформація, оскільки "сфальсифікувати таку кількість взаємопов'язаних, що не суперечать один одному матеріалів нереально". Також деякі факти розслідування вдалося підтвердити через інші джерела, йдеться в розслідуванні "Досьє".

Журналісти з'ясували, що в інциденті з убивством сирійця брали участь найманці четвертого штурмового загону ПВК "Вагнер" під керівництвом бойовика Станіслава Дичка з позивним "Скарабей". Повідомляється, що він знімав відео з убивством спеціально за розпорядженням командира взводу Миколи Будька. Пізніше цей запис передали командуванню ПВК.

Також у вбивстві брали участь Джахонгір Міразоров ("Памір"), Владислав Апостол ("Вовк"), Володимир Китаєв ("Китаєць"), Владислав Панчук ("Роджер"), Олег Конгін ("Конг"), Андрій Бакунович ("Стропа"), Ігор Крижановський ("Рикошет"). Найманцем, який "злив" відео виявився 26-річний Михайло Машаров з позивним "Мавр".

У розслідуванні йдеться, що раніше імена деяких з найманців вже згадувалися в розслідуваннях про не менш жорстокі вбивства з боку ПВК. Також журналісти підкреслюють, що в рамках свого розслідування інциденту служба безпеки ПВК покарала за самовільну зйомку відео вбивство тільки "Мавра" - його вигнали з організації. Інших, включаючи відповідального за зйомку "Скарабея", в ПВК лише заохотили. Він послужив у лавах "Вагнер" ще два роки, після чого сам покинув службу за станом здоров'я. У 2021 він помер. Ініціатор вбивства Микола Будько також залишився безкарним. 

У "Досьє" вказують, що не направляли запити за цією справою до Слідчого комітету РФ, оскільки "його позиція й так зрозуміла". У 2019 році видання "Нова газета" вже намагалося порушити відповідну кримінальну справу, направивши запит в Кремль, СК й Генпрокуратуру. Однак там цю ініціативу проігнорували.

Жорстокість найманців ПВК "Вагнер"

Зазначимо, що найманці приватної військової компанії ПВК "Вагнер" наразі беруть активну участь у бойових діях на території України. За майже рік з моменту початку повномасштабного вторгнення бойовики відзначилися жорсткістю не тільки стосовно українців, а й щодо військ РФ і власних "солдатів".

Як відомо, ПВК "Вагнер" практикують страти найманців, які відмовилися від участі у війні проти України. Нещодавно вони забили кувалдою ще одного завербованого зека

Також в мережі з'явилося відео, на якому показано, як під Бахмутом "вагнерівці" зарубали свого командира

Як констатували аналітики Американського Інституту вивчення війни (ISW), вагнерівці спеціально хизуються своїми стратами, щоб спрвокувати хвилю насильства і бандитизму в російському суспільстві.

Вас також можуть зацікавити новини: