Вчені знайшли в метеориті дивний мінерал / Museums of Victoria

Вчені виявили всередині астероїда мінерал, який раніше ніколи не спостерігався у природі. Космічне тіло впало в Австралії ще в 1950-х роках. Його досліджували більше, ніж півстоліття. І лише зараз вчені встановили, що всередині метеорита – едсткоттіт, який дивним чином був утворений природним шляхом.

Як пише Newsweek, залізний метеорит червоного й чорного кольору знайшли у Вікторії, Австралія, за три милі від містечка Веддерберн. Вчений Джефрі Боннін з Австралійського національного університету переконаний, що метеорит сформувався всередині розплавленого ядра планети. Він відколовся і потрапив у відкритий космос після її загибелі мільйони років тому.

Читайте такожНад Австралією пролетіли два великих метеорити (відео)

Відео дня

З 1951 року вчені відрізали по шматочку від космічного каменю, щоб дослідити його хімічний склад. Зараз від нього залишилося лише 2,5 унції. Метеорит зберігають в Музеї Вікторії. В 2018 році Чі Ма з Каліфорнійського технологічного інституту й Алан Рубін з Університету Каліфорнії отримали зразок метеориту. Вони хотіли перевірити, чи немає в його складі рідкісних мінералів.

Під час своєї роботи вони виявили, що камінь містить едскоттіт. Цей мінерал відомий людству. Але вважалося, що він формується лише в процесі промислової виплавки металу. Його ніколи не знаходили у природі.

Читайте такожФотограф зафіксував на відео зіткнення метеорита з Юпітером

Видання пише, що мінерали не отримують назву до виявлення в природних джерелах. Тож тепер дослідники отримали офіційне право дати ім’я речовині, яка раніше вважалася лише штучною.

«Мінерал отримав назву на честь Едварда Скотта, піонера космологічної хімії з Гавайського університету, який зробив вагомий внесок у дослідження метеоритів», - пояснили вчені своє рішення.