Галактика належить до класу флокулентних спіральних галактик / фото ESA/Hubble & NASA, P. Erwin et al.

Астрономи за допомогою телескопа "Хаббл" отримали вражаюче фото спіральної галактики NGC 4237.

Як повідомляється на сайті обсерваторії, об'єкт знаходиться на відстані 60 мільйонів світлових років від Землі в сузір'ї Волосся Вероніки, передає dt.ua.

Галактика належить до класу флокулентних спіральних галактик. Це означає, що її рукави не можна чітко відокремити один від одного, вони здаються "пухнастими", а сама галактика нагадує клубок вати.

Відео дня

Але астрономів, які вивчають NGC 4237, більше цікавить її балдж - центральна область.

Читайте такожТелескоп Hubble зробив галактики "з розкритими обіймами"

Вивчаючи балджи, вчені можуть зрозуміти, яким чином галактики з'являються і розвиваються. Це також дозволяє отримати додаткові дані про надмасивні чорні діри, які розташовуються в центрах галактик. Існують свідоцтва того, що маса чорної діри залежить від маси галактичного балджа.

Нагадаємо, раніше вчені з допомогою телескопа Hubble отримали знімок ESO 495-21 - крихітної галактики з "великим серцем". Галактика займає всього три тисячі світлових років в поперечнику, але активно виробляє нові зірки.

Телескоп Hubble був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання Discovery і відтоді передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним з найбільш ефективних наукових інструментів в історії".