NASA/JHUAPL/SwRI

Одним з відкриттів стала тонка атмосфера, яка проявляє себе розсіюванням сонячного світла на найдрібніших частинках толінів, органічних речовин, розсіяних у ній, повідомляє Газета.ru з посиланням на статтю в журналі Science.

Вчені припускають, що, попри свої розміри та віддаленість від Сонця, Плутон може бути активним і проявляти вулканічну діяльність. На це вказує зовнішній вигляд Рівнини Супутника (Sputnik Planum) - обледенілої рівнини шириною сотні кілометрів, яка позбавлена кратерів. Це означає, що якісь процеси оновлюють речовину поверхні над виникаючими кратерами. Цікавою загадкою є різний склад лівої та правої частин так званого "серця" — червоного утворення на поверхні Плутона.

Відео дня

Плутон був викреслений зі списку планет 2006 року, коли стало зрозуміло, що в Поясі Койпера є інші аналогічні об'єкти, наприклад карликова планета Еріда. Нові вимірювання розміру Плутона показали, що в дійсності він може бути більшим за Еріду, це може стати приводом повернути йому статус планети.

Читайте такожNASA опублікувало нові фото та відео ранкової Землі

"З точки зору планетології та як експерт у цій галузі я кажу, що планетологи вивчають його як планету", — заявив глава місії Алан Штерн. Раніше група вчених почала збір підписів за повернення Плутону статусу планети.