астероид / midwestnerd, flickr.com

До своїх висновків вчені дійшли, проаналізувавши статистику виявлень навколоземних об'єктів кількома обсерваторіями, зокрема, обсерваторією Голдстоун (пустеля Мохаве, штат Каліфорнія, США), радіотелескопом Грін-Бенк (штат Західна Вірджинія, США) і обсерваторії Аресібо (Пуерто-Ріко), передає Lenta.ru.

Читайте такожАстрофізики розробили спосіб боротьби з потенційно небезпечними астероїдамиВчені визнали недостатньо повне і несвоєчасне виявлення наземними засобами спостереження навколоземних об'єкта, частина з яких може бути зарахована до ПНО. У 2015 році обсерваторія Аресібо і 70-метровий радіотелескоп обсерваторії Голдстоун разом були здатні виявити 276 унікальних навколоземних об'єкти (відповідно 253 та 131 окремо).

Фактично Аресібо виявила 95 навколоземних об'єктів, а обсерваторія Голдстоуна - 39 (тобто близько 38% і 30% від максимально можливого числа). Більшість нових навколоземних об'єктів виявляється менш, ніж за 15 днів до закриття вікна їх спостереження з Землі. Половина астероїді, що виявляються, мають абсолютні зоряні величини, великі 25, що відповідає діаметрам, меншим або рівним 30 м.

Відео дня

Отримані вченими дані вказують на необхідність підвищення чутливості при спостереженнях з наземних телескопів і надання більшої уваги стеженню за астероїдами з навколоземних супутників. Навіть якщо наземнийтелескоп визначить ПНО, може виявитися занадто мало часу для того, щоб встигнути відреагувати на його наближення.