Иллюстрация REUTERS

Міністерство культури України почало готувати пропозиції про застосування санкцій до директорів і посадових осіб кримських музеїв, причетних до переміщення культурних цінностей через державний кордон України.

Читайте такожСпівробітниць маріупольського музею засудили за передачу 52 картин в анексований Крим

Про це йдеться у відповіді міністерства на інформаційний запит Крим.Реалії. «Використання музейних предметів державної частини Музейного фонду України, що зберігаються в музейних установах Автономної республіки Крим і місті Севастополі для експонування на виставкових проектах за межами України є незаконним», – йдеться в повідомленні.

Відео дня

У міністерстві додали, що після анексії Криму «втрачено зв'язок з установами культури, розташованими на території півострова», але Мінкульту вдалося зібрати інформацію про деякі факти переміщення картин з анексованого півострова на територію сусідньої Росії.

За фактом переміщення в 2016 році з Криму в Россію 38 картин з колекції Національної картинної галереї імені. І. К. Айвазовського було відкрито кримінальне провадження за ст. 356 Кримінального Кодексу ("самоправство"), відзначили в Мінкульті.

Після анексії Криму, Росія прийняла під свою юрисдикцію всі об'єкти культурного та історичного значення на території Криму. Україна наполягає на приналежності пам'яток українському народу і просить прийняти їх під захист ЮНЕСКО.