Розенко обіцяє творчий підхід до скорочення пільг

Про це розповів голова міністерства Павло Розенко в кулуарах Верховної Ради, повідомляє Новий час.

Всі пільги, за словами Розенка, прибирати не будуть. Почнуть з того, що частина пільг переведуть на чисту допомогу і прив'яжуть до доходів людини. Частину пільг - монетизують.

"Ми будемо давати людям або грошовий еквівалент, або компенсацію за певний коло пільг. Дискусії певні у нас ще тривають з приводу технології застосування того або іншого варіанту. Думаю, що в найближчі дні перші кроки ми презентуємо Верховній Раді, як анонсував прем'єр-міністр. Буде внесений не дуже приємний, але потрібний для розвитку соціальної сфери законопроект", - зазначив Розенко.

Відео дня

В цілому програма скорочення соціальних пільг розрахована на два роки. Але Розенко має намір випередити план.

"У нас в програмі дій уряду написано, що ми будемо його реалізовувати до 2016 року, але я приймаю для себе більш амбітні завдання. Чим швидше ми наведемо порядок у системі надання пільг, компенсацій, субсидій, тим швидше наші люди отримають результат", - сказав він.

Читайте такожСкладні переговори з МВФ не дають Кабміну відразу зменшити соцвнесок до 15% - ЯценюкОднак очікувати миттєвої віддачі від реформи в цій сфері він не радить.

"Відразу результат люди не отримають. Є великі очікування у суспільства, що ми сьогодні проголосуємо закон, а завтра вже буде легше. Ні. Це складний момент. Але чим раніше ми приймемо ці рішення, тим швидше люди все одно отримають результат", - зазначив Розенко.

Навколо того, в якій послідовності буде реалізована програма скасування пільг, з кого їх знімуть, а кого залишать, в Кабміні ще триває дискусія.

Як приклад несправедливого розподілу пільг Розенко привів пільги для чиновників.

"Колишній високопоставлений чиновник, нинішній пенсіонер, який отримує 10-15 тис. грн пенсії, вже в майбутньому році, я сподіваюся, не буде мати права на безкоштовний проїзд. Вибачте - ми даємо людині державну пенсію, високу систему соціального захисту та пенсійного забезпечення - я думаю, ця людина може заплатити 2 гривні за проїзд у транспорті, - говорить він. - З іншого боку, у нас є бабуся, яка живе десь в глибокому селі, отримує 1 тис. грн пенсії і не може реалізувати своє право проїхати безкоштовно у транспорті, бо транспорту в селі у неї немає. Ось вам класичний приклад, як реалізована система пільг в Україні. Забезпечені люди мають можливість реалізувати право на пільгу, а бідна людина такого права не має. Будемо ламати цю систему.

Читайте такожУ Мінфіні підготували план тотальної економії на півтрильйона гривень (повний текст)Єдиної формули, за якою працюватиме нова система, не буде.

"Це буде досить творчо, - сказав Розенко. - Для когось будемо скасовувати, для когось будемо вводити методи адресної підтримки і монетизації".