Об'єднавчий собор у Софії Київській розпочався із затримкою на півтори години. Про причини затримки достеменно не відомо.

Про це йдеться у спецвипуску "ТСН".

Після того, як президент України Петро Порошенко зайшов на територію Софійського собору, зі сцени офіційно повідомили про початок Об'єднавчого собору.

У деяких ЗМІ була інформація, що затримка була спричинена очікуванням архієреїв Московського патріархату. Оскільки екзархи вважали, що на собор прийдуть усі, хто підписався під листом-запрошенням патріарха Варфоломія, а таких було 10 архієреїв з УПЦ МП.

Щоправда, чим все закінчилося, поки не відомо, адже на вході у всіх учасників собору забрали мобільні телефони, аби дотриматися конфіденційності. 

Водночас, речник президента України Петра Порошенка Святослав Цеголко опублікував фото з Об'єднавчого собору, на якому мають обрати предстоятеля Помісної Української православної церкви.

Як видно з фото, у президії Собору сидять глава української держави Порошенко, патріарх Української церкви Київського патріархату Філарет. Посередині - екзарх Вселенського патріархату Емануїл Кальський.

А ось константинопольського патріарха Варфоломія, фейк про присутність якого сколихнув Мережу, все ж немає. 

Довідка УНІАН. 11 жовтня за результатами засідання Синоду Константинопольського патріархату було оприлюднено рішення, в якому йдеться, що Вселенський патріархат продовжує процедуру надання автокефалії церкві України.

Читайте такожУ МВС заявили про наявність терористичних загроз проведенню Об’єднавчого собору

Крім того, було скасовано лист Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, відновлено канонічні статуси предстоятеля УПЦ Київського патріархату, патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

3 листопада президент України Петро Порошенко і вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом.

29 листопада Вселенський патріархат затвердив проект статуту Української церкви, якій буде надано томос про автокефалію.

Об’єднавчий собор, який має проголосити створення автокефальної православної церкви в Україні, затвердить її статут та обере предстоятеля, проходить сьогодні, 15 грудня, в Софійському соборі у Києві в закритому для преси форматі.