Києво-Печерська Лавра і двадцять тисяч квадратних метрів незаконної забудови. Саме стільки нарахували активісти на території монастирського комплексу.

І це може стати законною підставою для розірвання договору оренди з Московським патріархатом, йдеться в сюжеті ТСН.

За останні кілька років у історичному заповіднику з'явилися шістнадцять абсолютно нових споруд - два ресторани, готель, овочесховище, адміністративний корпус і чотириповерхова будівля невідомого призначення у підпірної стіни. Вартість новобудов, щонайменше, сорок мільйонів доларів.

Читайте такожВ АП назвали фейком повідомлення про припинення оренди приміщень лавр громадам УПЦ МП

«Площа всіх будівель лаври - 60 тисяч. 30 були передані УПЦ МП, а 20 тисяч квадратних метрів нерухомості були незаконним чином забудовані. Тобто це надбудови, добудови, будівництва нових корпусів. Фактично була побудована нова Лавра», - кажуть активісти.

Будівництво відбувалося всупереч заборонам і розпорядженням ЮНЕСКО, всесвітньої організації із захисту пам'яток культурної спадщини, до яких відноситься і Києво-Печерська Лавра. Тепер у правовідносинах між державою та Московським патріархатом виникла двозначна ситуація. Священики не зберегли історичну ідентичність ввіреного їм майна, і цим порушили договір оренди. А нові споруди в договорі оренди не прописані, тому хто їх власник теж невідомо.

Жителі Лаври, традиційно, земельні скандали не коментують.

«Щодо розірвання договорів. Є власник майна – це держава Україна. Є користувач, всі договори, які укладені, і є пункт, що у випадку нанесення шкоди об'єкту, договір на вимогу однієї із сторін розривається», - додають активісти.

Раніше повідомлялося, що журналісти оприлюднили текст договору про передачу частини споруд Києво-Печерської Лаври в користування УПЦ МП.