Штурм Євромайдану силовиками / фото УНІАН

Родини загиблих активістів Революції гідності вимагають від генерального прокурора Юрія Луценка вибачитися за заяву про зарахування до Героїв Небесної сотні застрелених міліціонерів.

Про це йдеться у зверненні родин до Луценка, розміщеному на сторінці громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні» у Facebook.

«Вимагаємо публічного вибачення за слова: «Вони теж жертви. Серед Небесної Сотні є і 18 загиблих міліціонерів», - нагадується у зверненні.

Відео дня

Читайте такожЛуценко анонсує найближчим часом процесуальні дії щодо замовника вбивства Гандзюк

Як зазначається у документі, із закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» випливає, що Герої Небесної сотні - це особи, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції гідності, а також особи, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народові, виявлені під час Революції гідності.

У зверненні родин Героїв вказується, що це поняття не поширюється на працівників міліції, осіб, які проходили службу у правоохоронних органах спеціального призначення, військовослужбовців внутрішніх військ, Збройних сил України та інших військових формувань, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних при виконанні службових обов’язків, пов’язаних з подіями Революції гідності.

«Жоден з Героїв Небесної Сотні не мав у руках зброї, а працівники правоохоронних органів мали зброю», - наголошують родичі загиблих учасників акцій.

«Деякі з загиблих правоохоронців, наприклад, старший сержант Семисюк М.М. був учасником масового розстрілу 20 лютого 2014 року і загинув пізніше, ніж перші загиблі в той день Герої Небесної Сотні. На нашу думку, загиблі правоохоронці були частиною злочинної організації і не можуть вважатись жертвами», - підкреслили підписанти звернення.

Водночас вони виступають за всебічне розслідування обставин загибелі їхніх родичів і правоохоронців.

Як повідомляв УНІАН, 6 лютого Луценко на засіданні Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, говорячи про дані експертизи, які встановили зв’язок між наказами керівників силових структур та смертями на Майдані, зарахував застрелених на Майдані під час Революції гідності міліціонерів до Небесної сотні.

«Підкреслюю, йдеться про всі сторони конфлікту, бо серед Небесної сотні є і 18 загиблих міліціонерів. І ті, і ті – жертви», - сказав Луценко.

Однією з основних стратегій захисту обвинувачених у масових розстрілах 5 екс-«беркутівців» у Святошинському суді Києва є те, що під час протистоянь 20 лютого 2014 року у центрі Києва були також застрелені і правоохоронці, що, на переконання адвокатів, спростовує твердження прокурорів про мирний характер масових акцій учасників Майдану.