Музей Революції гідності розкритикував активістів, що знесли паркан на Інститутській / maidanmuseum.org

Адміністрація Національного меморіального комплексу героїв Небесної сотні – музею Революції гідності відреагувала на руйнування активістами паркану біля місця будівництва меморіалу на вулиці Інститутській в Києві.

Читайте такожВ Музеї Революції гідності пообіцяли не продовжувати будівництво без узгодження зі слідчими ГПУ

В заяві на сайті музею наголосили, що паркан є обов’язковим елементом на будівельному майданчику. З-поміж іншого, він убезпечував демонтовану на вулиці бруківку від розкрадання.

Відео дня

Зазначається, що ситуація з будівництвом Меморіалу показова і не стала несподіваною.

«Дивно, що аргументи "проти" з’явилися за більш ніж рік після оприлюднення результатів конкурсу, саме зараз. Що, невже немає правових інструментів оскарження "неправомірних" і "злочинних" дій із боку Музею?», – йдеться у заяві.

В музеї наголосили, що ніколи не ігнорували потреби слідства, якщо мали інформацію про них.

«Протиставляння Меморіалу слідству хибне та спекулятивне. І комусь – вигідне…  

Останнє й основне: хоч би якими були мотиви кожної зі сторін, ми не можемо дозволити дискредитувати пам’ять про Героїв Небесної Сотні та образ Майдану як місця єднання та порозуміння людей заради спільної мети.

Тож знову й знову закликаємо "борців за справедливість", перш ніж нападати, валити, звинувачувати, пильно аналізувати, чи не є перекрученою чергова "сенсація". І йти на комунікацію, знати аргументи іншої сторони та прислухатися до думки решти громадян», - наголошується в заяві.

Музей закликав до пошуку компромісного рішення, без використання силових методів.

«Водночас наголошуємо, що компроміс, якого хочемо досягнути, є компромісом не між Музеєм і протестувальниками, а між двома суспільними запитами. І відмова від появи Меморіалу на алеї станом на сьогодні чи застосування силових методів, як було сьогодні, не може бути цим компромісним рішенням", - вказали в музеї.  

Як повідомляв УНІАН, у січні вздовж алеї Героїв Небесної сотні на вулиці Інститутській було встановлено паркан для підготовки до будівництва Музею Революції гідності.

Адвокати потерпілих у справі екс-"беркутівців", обвинувачених у масових розстрілах учасників Революції гідності, заявляли, що розпочинати будь-які роботи, в тому числі й з облаштування будмайданчика, до завершення слідчих експериментів не можна.

13 травня розпочалися підготовчі будівельні роботи в нижній частині вулиці Інститутської. Там за допомогою трактора було знято близько 70 кв. м бруківки. Після того, як туди прийшли активісти з громадської ініціативи «Зберегти Інститутську», його роботу було заблоковано.

Напередодні повідомлялось, що активісти зруйнували паркан на вулиці Інститутській на місці будівництва Музею Революції гідності.Декілька десятків молодиків з організації “СІЧ” за 10 хвилин розтрощили паркан, що відгороджує вулицю Інститутську від Хрещатика і до верхнього виходу станції метро “Хрещатик”.