3 червня - Всесвітній день велосипеда / ілюстрація / REUTERS

Сьогодні, 3 червня, відзначають Всесвітній день велосипеда .

Цей день з'явився за ініціативою ООН, відповідна резолюція якої була прийнята 12 квітня 2018 року.

Читайте такожПолітики на велосипеді: фанати екологічного транспорту в Україні та світі (відео)

Ініціатором заснування свята став соціолог Лешек Сібільський, який спеціалізується на таких темах, як сім’я, глобальна бідність, зміни клімату та спорт як інструмент соціальної інтеграції. Юнаком Сібільський входив у національну збірну Польщі з велоспорту, тож не дивно, що саме він став популяризатором велосипеда та засновником свята.

Співавторами документу виступили 56 країн світу. Зрештою Генасамблея ООН, підтверджуючи унікальність, давню історію і багатофункціональність велосипеда, підтримала цю ідею.

Як відомо, велосипед є простим, недорогим, надійним, екологічно чистим і прийнятним видом транспорту, використання якого сприяє дбайливому ставленню до навколишнього середовища та підтримання здоров’я.

Виходячи з цього, ООН закликала держави-учасниці брати до уваги передову практику і засоби для пропаганди користі велосипеда серед всіх членів суспільства і в зв’язку з цим вітає ініціативи з організації велопробігів на національному та місцевому рівнях в якості засобу поліпшення фізичного та психічного здоров’я, а також формуванню в суспільстві культури їзди на велосипеді.

Щороку популярність велосипеда в Україні швидко зростає / фото УНІАН

День велосипеда 2019

Європа стрімко пересідає на велосипеди, рятуючи навколишнє середовище та власне здоров'я. Велосипед, як «народний» засіб пересування, завойовує неабияку популярність у європейців.

Читайте такожНа роботу на велосипеді: у Києві відбувся флешмоб до Дня без авто (фото)

Найбільша кількість велосипедистів – понад 90% населення – у Нідерландах. В Амстердамі побудовано понад 400 кілометрів велодоріжок.

На другому місці – Данія, де понад 80% людей мають двоколісний транспорт. Трійку лідерів з розвитку велоруху замикає Німеччина, де на велосипедах їздять понад 75% населення.

Україна поки що не входить у першу 10-ку країн, які можна назвати «велосипедними», але статистика показує, що щороку популярність цього транспорту швидко зростає. За даними Асоціації велосипедистів Києва, у столиці України за 2018 рік кількість велосипедистів зросла на 40%.

У Запоріжжі теж зростає кількість прихильників найекологічнішого транспорту. Про це свідчить якнайменше те, що на традиційному Велодні, що відбувся у нашому місті наприкінці травня, кількість учасників збільшилась на 1000 у порівнянні з 2018 роком – до чотирьох тисяч.

Топ-5 країн Європи, де можна відмовитися від авто і пересісти на велосипед: відео