Ілюстрація REUTERS

Через 30 років після падіння Залізної Завіси більшість людей у Східній Європі цінують політичні й економічні свободи, які прийшли після краху комунізму. Однак, це не означає, що вони задоволені нинішньою ситуацією у своїх країнах.

Як і в Західній Європі, люди в країнах колишнього Східного блоку невдоволені економічними й політичними лідерами. Про це пише німецьке видання Handelsblatt з посиланням на опитування американського дослідного центру Pew, яке було проведене в 16 країнах Європи.

Читайте такожПідтримка громадянами вступу України до НАТО з 2012 року зросла майже на 30% - опитування

Відео дня

«Мало хто шкодує, що їхні країни відкриті для Заходу. Але чимало людей критикують нерівність прогресу у своїх країнах», - сказав директор Pew у Берліні Ріхард Віке.

В переважній більшості країн колишнього Східного блоку більшість людей відповідали, що підтримують ринкову економіку і демократичну багатопартійну систему. Лише в Росії респондентам не подобається зміна політичного й економічного порядку. Найвища підтримка демократії й ринкової економіки встановилася в Польщі. Підвищення стандартів життя, краща освіта і гордість за свою країну – головні причини, чому багато східних європейців віддають перевагу сучасності, а не комуністичному минулому. Однак, більшість росіян, українців і білорусів переконані, що їхні народи сьогодні живуть гірше, ніж колись.

В усіх опитаних країнах Центральної й Східної Європи більшість опитаних говорили про невдоволення тим фактом, що політичні лідери й бізнес отримали більшу вигоду від змін, ніж прості люди. Ця риторика співзвучна з популістськими реаліями в деяких західних країнах, таких як Італія.

«Підходи західноєвропейських популістів часто сході з поширеними поглядами у Східній Європі», - каже Віке.

Читайте такожПонад 50% українців добре ставляться до Росії - опитування

Але попри невдоволення економічними умовами, східні європейці більш оптимістично налаштовані, ніж люди на Заході. Зокрема, у більшості країн регіону близько половини опитаних переконані, що майбутні покоління будуть жити краще. В цей час у Франції, Італії, Великій Британії й Іспанії лише чверть респондентів вірять в це.

ЄС отримав хороші оцінки від жителів майже всіх 14 країн, в яких були проведенні опитування. Найвище схвалення організації спостерігається в Польщі й Литві. Головною причиною стало переконання, що вступ в ЄС зміцнив національні економіки країн. Для порівняння у Франції, Греції й Італії так вважає менше половини опитаних.

Цікаво і те, що політичне й економічне невдоволення значно вище в Україні й Росії, які не входять у ЄС, але належать до східноєвропейського регіону. Однак, невдоволення своєю демократією навіть ще вище у Греції, Великій Британії, Італії й Іспанії.