Ярмоленко розповіла, як навчити дітей безпечно користуватися інтернетом / фото agenciadenoticias.es

Популярний сексуальний педагог, автор програм з сексуальної грамотності Юлія Ярмоленко дала кілька порад, як навчити дітей безпечно і відповідально користуватися інтернетом.

У своєму блозі в Instagram, експерт розповіла, що діти можуть зіткнутися з трьома видами ризиків в інтернеті:

Читайте такожСекс-педагог Юлія Ярмоленко: сексуальна освіта - це не про ті, як займатися сексом і в яких позах. Це про вміння захистити себе від сексуального насильства

Відео дня

- змістом (порнографія, жорстоке поводження з тваринами, реальні або змодельовані сцени насильства)

- контактів (спілкування з незнайомцями або з дорослими, які видають себе за дітей)

- поведінкою (кібербулінг, образи, глузування і випадкові покупки в додатках)

"Тому вручаючи дитині гаджет з інтернетом, вам потрібно пояснити, як правильно поводитися в мережі. Що робити, якщо потрапив на сайт зі сценами насильства, сексу? Підхопив вірус? Погрожують, шантажують? Ці поради можуть допомогти", - написала Ярмоленко і навела кілька варіантів:⠀

1. Створіть разом з дитиною список правил. Важливо, щоб правила не нав'язувалися батьками, а створювалися разом з дитиною. Попросіть сина або дочку дати рекомендації, як зробити дозвілля в інтернеті корисним, цікавим і безпечним.

Скільки годин в день допустимо проводити в мережі? Які фото та інформацію неприпустимо постити? Навіщо відключати геолокацію?

Здорово переглядати правила кілька разів на рік-два в бік розширення. Адже для 4-6 років - це одні рекомендації, а для 7-10 - інші.

2. Допомагайте дитині користуватися інтернетом, говоріть про онлайн-контент, подавайте добрий приклад. Час від часу запитуйте: "Що ти знайшов цікавого?", "Ця гра виглядає захоплюючою, навчиш мене в неї грати?"

Це допоможе вам більше дізнатися про інтереси дитини в інтернеті, побачити ігри, програми та сайти, де вона найбільше часу проводить.

3. Важливо навчити правильно користуватися пошуковими системами. Наприклад, якщо син чи дочка шукає інформацію про те, як люди жили в минулому, краще використовувати фразу «життя в Європі в 1900-х роках», а не «минуле життя».

4. Якщо ви стикаєтеся з рекламою, що спливає, це хороша можливість поговорити про неї. Поясніть, що натискання на вікно може призвести до неприємних фото, відео або сайтів, які крадуть особисті дані.

"Якщо у вашій родині правила відрізняються - це нормально. Головне, щоб вони гарантували безпеку вашої дитини", - зазначила секс-педагог.

Як навчити дітей безпечно і відповідально користуватися інтернетом? ⠀ Діти можуть зіткнутися з трьома видами ризиків в інтернеті: ⠀ - змістом (порнографія, жорстоке поводження з тваринами, реальні або змодельовані сцени насильства) - контактів (спілкування з незнайомцями або з дорослими, які видають себе за дітей) - поведінкою (кибербуллинг, образи, глузування і випадкові покупки в додатках) ⠀ Тому вручаючи дитині гаджет з інтернетом, вам потрібно пояснити, як правильно вести себе в мережі. Що робити, якщо потрапив на сайт зі сценами насильства, сексу? Підхопив вірус? Погрожують, шантажують? ⠀ Ці поради можуть допомогти. ⠀ 1. Створіть разом з дитиною звід правил ⠀ Важливо, щоб правила не нав'язувалися батьками, а створювалися разом з дитиною. Попросіть сина або дочку дати рекомендації, як зробити дозвілля в інтернеті корисним, цікавим і безпечним. ⠀ Скільки годин в день допустимо проводити в мережі? Які фото і інформацію неприпустимо постити? Навіщо відключати геолокацію? ⠀ Здорово переглядати правила разів на рік-два в бік розширення. Адже для 4-6 років - це одні рекомендації, а для 7-10 - інші. ⠀ 2. Допомагайте дитині користуватися інтернетом, говорите про онлайн-контент, подавайте добрий приклад. Час від часу запитуйте: "Що ти знайшов цікавого?", "Ця гра виглядає захоплюючою, навчиш мене в неї грати?" ⠀ Це допоможе вам більше дізнатися про інтереси дитини в інтернеті, побачити ігри, програми та сайти, де він найбільше часу проводить. ⠀ 3. Важливо навчити правильно користуватися пошуковими системами. Наприклад, якщо син чи дочка шукає інформацію про те, як люди жили в минулому, краще використовувати фразу «життя в Європі в 1900-х роках», а не «минуле життя». ⠀ 4. Якщо ви стикаєтеся з спливаючій рекламою, це хороша можливість поговорити про неї. Поясніть, що натискання на вікно може призвести до неприємними фото, відео або сайтів, які крадуть особисті дані. ⠀ Більше інфо - в сторіс і галереї фото ➡️ ⠀ Якщо у вашій родині правила відрізняються - це нормально. Головне, щоб вони забезпечували безпеку вашої дитини. ⠀ А що ви вважаєте найскладнішим у розмові з дітьми про безпеку в інтернеті?

Допис, поширений ДІТИ ▪️ З💥КС ▪️ ВИХОВАННЯ (@sexinforia)

Раніше в інтерв'ю УНІАН координатор програм із захисту дітей від насильства Офісу Уповноваженого з прав дитини, засновник проекту #Stop_sexтинг Анастасія Дьякова зазначила, що батьки мало цікавляться, як справи дитини в інтернеті, чи стикається вона з кібербулінгом, чи вимагають у неї інтимні матеріали, чи бачила дитина якісь фото та відео, які її збентежили.