УНІАН

У Міністерстві внутрішніх справ стверджують, що Олексій Єрмілов - один зі свідків, товариш підозрюваного у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка - обманув громадськість, коли публічно стверджував про наявність алібі в Антоненка.

Про це повідомляється на сайті МВС.

"Вимушені заявити про те, що в ході розслідування справи Шеремета деякі громадяни роблять неправдиві заяви для того, щоб допомогти створити алібі окремим підозрюваним у кримінальному провадженні.

Відео дня

Читайте такожАдвокат прокоментував сумніви Рябошапки щодо доказів у справі Шеремета

Зокрема, 13 грудня 2019 року у прямому ефірі одного з телеканалів один зі знайомих підозрюваного Андрія Антоненка заявив про те, що в ніч перед вбивством Павла Шеремета пан Антоненко нібито знаходився у нього в гостях за містом, тож ніяк не міг бути в цей самий час на вулиці Івана Франка. На перший погляд, цей громадянин наводив переконливі докази, прямо стверджуючи, що Андрій Антоненко не міг бути причетний до злочину, оскільки був за 40 кілометрів від центру Києва у місті Ворзель", - сказано у повідомленні.

Також у повідомленні наводиться висловлювання цього свідка: «Пан Андрій був у мене за городом у Ворзелі - це 40 км від Києва. Він був з 19-го числа в мене. Вчив мене грати на гітарі, потім ми пили пиво, їли м'ясо, і він залишився ночувати. О 9-й ранку він повіз мене у Київ. Ніяким чином він не міг опинитися там, де стався цей злочин. Це правовий бєспрєдєл! Станом на 7.30 ранку він спав у мене за городом. У мене є сім свідків: чотири чоловіка охрани, мати, батько та я. Я звертався до зампрокурора Віктора Чумака, і коли я буду в Києві, в понеділок, я дам свідчення і буду свідком захисту».

В МВС зазначають, що ця інформація була перевірена слідчо-оперативним шляхом "і виявилася абсолютною неправдою", тож було прийнято рішення про розсекречення відео допиту цього громадянина, оскільки дана інформація має важливе значення для суспільства.

Також у повідомленні йдеться, що цього свідка повторно викликали на допит, де він відмовився від своїх слів про алібі Антоненка.

"Було перевірено трафік телефонів цього громадянина та викликано його на допит, куди він прийшов разом зі своїм адвокатом. Під час допиту у присутності свого адвоката громадянин визнав, що він помилково публічно заявив про те, що його товариш Антоненко в ніч перед вбивством Павла Шеремета знаходився у нього вдома", - стверджують у міністерстві.

Читайте такожСправа Шеремета: суд змінив запобіжний захід Дугарь з цілодобового на нічний домашній арешт

Також в МВС заявляють, що не притягуватимуть свідка до кримінальної відповідальності за неправдиві свідчення, оскільки він їх озвучив не на допиті.

"Оскільки його неправдива заява про «алібі» Андрія Антоненка була зроблена не під час допиту, а заявлена в ЗМІ, то він не буде притягнутий до відповідальності за дачу завідомо неправдивих показань за ст. 384 КК України», - зауважили у відомстві.

Також у заяві сказано, що слідство має підтвердження й інших випадків спроб створити неіснуюче алібі підозрюваним у справі Шеремета.

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що у причетності до вбивства журналіста підозрюють п'ятьох осіб: музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім "Ліса"), військову медсестру Яну Дугарь та подружжя добровольців Інну ("Пума"). Також у справі фігурує подружжя добровольців Інну ("Пума") і Владислава ("Буча") Грищенків, яке проходить підозрюваними у справі про замах на вбивство бізнесмена в Косові Івано-Франківської області.

Підозри вручили Антоненку, якого слідство вважає організатором вбивства, Кузьменко, яка, на думку слідства, закладала вибухівку під авто журналіста, та Дугарь, яка напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину. Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

Дугарь обрано запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту, а Кузьменко - у вигляді тримання під вартою до 8 лютого 2020 року. Вночі 14 грудня суд постановив заарештувати на 2 місяці Антоненка.