Майор запасу висловився про проблеми мобілізації / фото УНІАН

Сподіватися на масове повернення в Україну військовозобов'язаних чоловіків, які перебувають за кордоном, не варто. Таку думку висловив майор запасу, учасник російсько-української війни Олексій Гетьман.

За його словами, не можна вважати цих українців менш патріотичними, ніж, наприклад, громадян Ізраїлю. "Мені здається, що тут причина в іншому. Причина в тому, що закон про мобілізацію та інші речі викликають у людей відчуття несправедливості. Може це російська пропаганда так доопрацювала, чи у нас погана комунікація", - сказав він в інтерв'ю Фокусу.

За його словами, мобілізації заважає відчуття несправедливості, також деякі люди все ще вірять в пропагандистську ідею про "три сорти українців", згідно з якою воювати мають люди нижчого рангу.

Відео дня

"З патріотизмом все в порядку. Почалася повномасштабна війна - стояли черги у військкомати, щоб взяти в руки зброю і захищати країну. Що потім почалося? Почалися розповіді, що війна закінчиться за два-три тижні. Потім почалися якісь дивні речі з ротаціями - людина не може фізично "на нулі" знаходитися рік чи два", - пояснив майор.

Також військових демотивує несправедливість, яку вони бачать під час відпусток. "Люди з "нуля" приїжджають до Києва і бачать, як молоді та здорові гуляють. Я не знаю, може вони звільнені з якихось причин, чи працюють у якихось дуже важливих структурах. Судячи з того, як вони розмовляють, як вони виглядають, не складається враження, що це якісь фахівці. Вони такі... тусовщики", - додає він.

За його спостереженням, найбільше людей роздратувала можливість бронювання помічників депутатів та "інших служб". Однак, попри те, що це демотивує, ніхто не збирається кидати зброю, зазначає Гетьман. Він вважає, що ці питання мають з часом врегулювати, оскільки створювати конфлікт між збройними силами та людьми у тилу дуже небезпечно. Крім того, саме цього хочуть російські окупанти.

Повернення чоловіків в Україну: що відомо

Нагадаємо, у квітні Міністерство закордонних справ оголосило, що призупиняє надання консульських послуг чоловікам призовного віку до 18 травня. Саме тоді набере чинності новий закон про мобілізацію.

Згодом Кабінет міністрів ухвалив рішення, згідно з яким військовозобов'язані чоловіки можуть отримати паспорти лише на території України.

Вас також можуть зацікавити новини: