Перехід на літній час 2021 - дата / фото ua.depositphotos.com

Кожного року в Україні прийнято переводити годинники на літній і зимовий час. Попри те, що з приводу доцільності зміни часу не вщухають дискусії щодо його доцільності, 2021-й рік не стане винятком й навесні українці мають перейти на літній час.

Літній час 2021: коли Україна переведе годинники

Читайте такожВихідні у квітні: скільки будемо відпочивати цього місяцяЩорічне переведення стрілок годинників навесні та восени передбачено постановою Кабінету міністрів №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року. Датою переходу на літній час визначено останню неділю березня.

Відповідно, переведення часу цьогоріч відбудеться у ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня. Цієї ночі необхідно перемістити стрілки годинників на одну годину вперед. Робити це заведено о 3:00. Тож, переведення годинників на годину скоротить час на сон.

Відео дня

Чому щорічно переводять годинники

Сезонне переведення годинників було запроваджено для більш раціонального використання світлого часу доби й економії електроенергії на освітлення.

Однак багато країн уже відмовилися від зміни часу двічі на рік. Адже на противагу економії електрики виставляється шкода для організму людини та інші чинники.

Переведення часу в Україні: спроби скасування

В Україні уже не раз порушували питання щодо доцільності сезонного переведення годинників. У 2011 році Верховна Рада навіть проголосувала за те, щоб припинити двічі на рік крутити стрілки годинників і залишити постійним літній час. Але через реакцію населення це рішення скасували.

Переведення годинників 2021 - коли Україна перейде на літній час / фото ua.depositphotos.com

Останнім часом в Україні знову заговорили про необхідність відмови від переведення часу. Восени 2020 року у Раді ініціювали відповідний законопроект. На початку березня 2021 року парламент підтримав його в першому читанні, однак для ухвалення в цілому забракло голосів й проект закону відправили на доопрацювання.

Як пережити перехід на літній час

Читайте такожТравневі свята 2021: як відпочиватимуть українці в третій місяць весниПерехід на літній час, коли сон раптово зменшується на годину, у багатьох людей може спричинити безсоння, проблеми з концентрацією уваги, дратівливість, занепад сил, зміну настрою та навіть загострення хронічних захворювань.

Фахівці радять заздалегідь самостійно готувати організм до зміни часу. Так, за тиждень-два до цього можна почати трішки раніше лягати спати й прокидатися, поступово "зсуваючи" графік на декілька хвилин.

Корисна для організму будь-яка фізична активність, зокрема прогулянки на свіжому повітрі. Важливо також дотримуватися правильного раціону харчування, виключивши алкоголь та шкідливу їжу, пити багато рідини і, звісно, добре висипатися.

Вас також може зацікавити: