Макаревич висловився про борщ / фото УНІАН

Російський музикант і критик Путіна Андрій Макаревич висловив думку, що борщ не може вважатися виключно українською стравою, оскільки є дуже давнім.

Читайте також"Лукашенко наламав дров": Макаревич розповів, що думає про ситуацію в Білорусі

Як повідомляють "Факти", пояснюючи свою позицію, Макаревич поставив питання: "Як ви думаєте, коли Русь називалася Київською, але при цьому була Руссю, борщ вже був?».

"Я думаю, що борщ – це дуже давня страва. Його роблять і в Сибіру, і в Краснодарському краї, і в Україні, і в Білорусі. Він скрізь трохи різний і чимось відрізняється. Хтось його робить зі свинини, хтось з баранини, білих грибів або вегетаріанський», - пояснив він.

Музикант порівняв український борщ з польською горілкою.

"Це як кажуть, що поляки придумали горілку, але це ж не вони зробили. Розумієте? Хіба це головне?» - сказав він.

Макаревич також підкреслив - добре, коли країну впізнають по страві "однак кричати про те, що ви перші в світі — не потрібно".

"Ну перші, а якщо другі? Хто це рахував і що це змінює? Адже це не спорт і не забіг на довгу дистанцію. Тисячу років це було в Україні, але тоді її ще не було. Ми жили взагалі в інших умовах, а борщ був», - уклав він.

Андрій Макаревич зараз перебуває в Україні з концертним туром. Напередодні він виступив у Львові.

Макаревич відомий не тільки як фронтмен групи "Машина часу". Багато років він був ведучим на кулінарному телешоу "Смак", яке сьогодні існує в Youtube-форматі.

Боротьба за борщ

  • На початку жовтня 2020 року Міністерство культури країни вирішило, що борщ слід внести до списку нематеріальних елементів української культурної спадщини.
  • Київ прагне, щоб міжнародна спільнота визнала країну місцем історичного походження борщу, включивши його в список культурної спадщини ЮНЕСКО.
  • Як писали раніше в Atlantic Council, ця кампанія - черговий крок в українських зусиллях дистанціюватися від Росії, чиї твердження про історію, культуру, мову і навіть кулінарію часто затьмарюють українців на світовій арені.