Третина українців знають про другий етап медреформи / УНІАН

Понад 30% українців мало що знають і не мають сформованої думки щодо другого етапу медичної реформи.

Про це свідчить дослідження, проведене Київським міжнародним інститутом соціології 20-23 червня.

Зокрема, респондентів запитували, як вони ставляться до рішення влади продовжувати медичну реформу.

Відео дня

Згідно з результатами опитування, що оприлюднені на сайті КМІС, повністю підтримують продовження медичної реформи 12% опитаних, швидше підтримують – 13%.

Читайте такожЦіна здоров’я. Чому Україні не слід поспішати з другим етапом медреформи

Водночас швидше не підтримують продовження медичної реформи також 12% респондентів, повністю не підтримують – 28%.

32% опитаних обрали відповідь "я мало що знаю про другий етап медичної реформи, у мене немає думки", 4% – "важко сказати".

"Оцінюючи наміри продовжити впровадження другого етапу медичної реформи, 25% респондентів відповіли, що підтримують це; 40% сказали, що вони проти продовження медичної реформи; 32% – що вони мало знають про другий етап медичної реформи і не мають сформованої думки", - резюмували соціологи.

Під час дослідження методом телефонних інтерв'ю було опитано 2000 респондентів старше 18 років в усіх регіонах України, крім окупованих територій Луганської і Донецької областей та Криму. Похибка вибірки не перевищує 2,2% для показників, близьких до 50%; 2,1% – для показників, близьких до 25%; 1,4% – для показників, близьких до 10%.

Як повідомляв УНІАН, з 1 квітня в Україні стартував другий етап медреформи: впроваджується гарантований пакет медичних послуг, який включає первинну допомогу, екстрену, амбулаторно-поліклінічну - це послуги профільного лікаря, до якого направив сімейний лікар; стаціонарну; паліативну медичну допомогу - обслуговування невиліковних хвороб (знеболювання, допомога сім'ям пацієнтів, підтримка життєдіяльності, догляд за пацієнтом), медична реабілітація; медична допомога у зв'язку з пологами; реімбурсація лікарських засобів (програма "Доступні ліки").

Читайте такожВ Україні стрімко збільшився оптимізм населення - дослідження

Другий етап медичної реформи передбачає фінансування лікування конкретного пацієнта в стаціонарі за рахунок лікарні з подальшим відшкодуванням витрат Національною службою здоров'я.

4 травня президент Володимир Зеленський закликав Степанова, голову профільного комітету Верховної Ради Михайла Радуцького і головного санітарного лікаря Віктора Ляшка невідкладно запропонувати шляхи вирішення проблем, що виникли через новий механізм фінансування в рамках другого етапу медичної реформи.

За словами президента, через новий механізм фінансування може бути звільнено близько 50 тисяч медиків і закрито 332 лікарні по всій Україні. Майже тисяча лікарень отримає набагато менше грошей, ніж у минулому році. Під загрозою опинилися екстрена медична допомога, багатопрофільні лікарні, онкоцентри, госпіталі ветеранів, більшість дитячих лікарень, психіатрична і туберкульозна служби. Серед іншого, він зазначив, що обласні дитячі лікарні недоотримають майже 200 млн грн, а більшість протитуберкульозних лікарень та диспансерів - на межі закриття.

5 травня Степанов заявив, що МОЗ не збирається згортати другий етап медичної реформи, а буде виправляти помилки в плануванні.