Часом висновки ВЛК оскаржують / фото УНІАН, Олександр Прилепа

В Україні під час мобілізації виникає низка проблем, одна з яких - часом неправильні висновки військово-лікарської комісії (ВЛК) щодо придатності військовозобов'язаного до служби. 

На цю проблему звернув увагу адвокат Артем Крикун-Труш. У коментарі УП він розповів, що наразі військкоматам головне закрити план. Тож трапляються випадки, коли лікарі ВЛК поверхово оглядають українців й навіть не слухають їх, відносячи до категорії "придатний".

"Але у військкоматах, яким головне просто план закрити, зараз ВЛК відбувається так: ти приходиш, сидить пара-тройка лікарів. На тебе поверхово подивились: "Здоровий? Скарг немає?". І навіть відповідь їх не цікавить. Все – придатний", – каже адвокат. 

Відео дня

Він нагадав, що українці можуть оскаржити висновок ВЛК. Такий досвід був і на його практиці. Крикун-Труш розповів, цьогоріч виграв справу свого клієнта: коли суд скасував висновок комісії, тому що огляд був проведений з порушеннями, і відправив людину на повторний. Чоловіка залишили в лавах ЗСУ, проте перевели на посаду, яка більше підходить йому за станом здоров'я.

Те, як має відбуватися лікарська комісія, регулює наказ "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України".

Як можна оскаржити висновок ВЛК?

  • Подаєте заяву до центральної ВЛК, у якій зазначаєте причини перегляду постанови. Також до заяви треба додати документи ВЛК. Можете також додати результати попередніх медобстежень.
  • Оскаржуєте у судовому порядку в межах адміністративного судочинства.

Крім того, адвокат Тарас Никифорчук розповів про військово-лікарську комісію (ВЛК), яку проходять військовозобов'язані після прибуття в ТЦК. Він пояснив, з якими хворобами українців не призивають.

Вас також можуть зацікавити новини: