Військовий розповів, як проходить навчання операторів дронів / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Оператори дронів в Україні проходять кілька етапів підготовки до самостійного виконання бойових завдань. При цьому час навчання залежить від керованих засобів, розповів "Фокусу" командир батальйону БПЛА "Ахіллес" у складі 92-ї ОШБр Юрій Федоренко.

Так, після мобілізації цивільні проходять місяць загальної піхотної підготовки, їх вчать азів військової справи: що таке зброя і засоби зв'язку, як ними користуватися. Після чого пілоти дронів набувають спеціальних навичок - на це йде від 30 до 45 днів залежно від типу дрона. Так, навчання управлінню нічним бомбером займає місяць, а розвідувальним дроном типу "Лелека" - до 45 днів.

"Якщо не складено іспити, даємо додатковий час. Далі військового направляють у підрозділ, протягом семи днів на нього чекає бойове злагодження. Після солдата ставлять у відділення і дають 30 днів на тренування нальотів БПЛА в тилових умовах. Не менше двох тижнів відводиться на роботу з досвідченими розрахунками в полі", - розповів Федоренко.

Відео дня

За його словами, тим, хто пройшов навчання, дають напрямок із невисокою інтенсивністю ведення боїв, і через деякий час вони самостійно виконують бойові завдання.

Що стосується нженерів-саперів, зв'язківців і водіїв, то вони проходять 30 днів загальної підготовки і 30 - спеціальної. Мінімальний термін від мобілізації до виконання бойових завдань - 2 місяці, а максимальний - до 3,5 місяців, і ніхто не планує зменшувати кількість днів на навчання, зазначив комбат.

"Ми зацікавлені, щоб виключно підготовлені люди виконували бойові завдання. Так досягається ефективність, зберігаються життя людей і техніка, якою воюємо", - підсумував Федоренко.

Підготовка мобілізованих в Україні - новини

Раніше народний депутат України Валентин Наливайченко заявив, що в Україні скорочують терміни підготовки мобілізованих з 2 місяців до 1,5. За його словами, причина полягає в тому, що до навчальних центрів потрапляє велика кількість людей. Він також зазначив, що новобранців не можуть відправити навчатися за кордон, оскільки "в Європі ніколи не вчили щойно мобілізованих, тобто не професійних військових".

Однак пізніше в Міноборони спростували цю інформацію, зазначивши, що терміни підготовки не змінюються - 30 діб базової підготовки, професійна підготовка залежно від військово-облікової спеціальності від 14 діб до 50 діб, і після цього ще колективна підготовка до 15 діб.

Вас також можуть зацікавити новини: