Відомо, що таких солдатів готують за прискореною програмою / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Голова організації "Захист ув'язнених України", правозахисник Олег Цвілий розповів, що про потреби у солдатах із в'язниць для посилення частин повідомляють самі командири. Вони телефонують ТЦК та називають конкретну кількість. За його словами, також необхідно домовитися про обхід колоній, якщо представник частини не має змоги приїхати, то до засуджених виїжджають військкоми. 

"Буквально кажуть: є "список покупців", ось такі бригади. Далі - прибуття представника військової частини, проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Зараз усе відбувається відносно цивілізовано і ввічливо. Після рішення судів засуджені направляються в частини, контракти підписують, отримують обмундирування", - наголосив правозахисник в інтерв'ю "Фокусу"

Водночас правозахисники бачать й негативні сигнали, а саме звільнені з в'язниць скаржаться не на забезпечення, а на рівень підготовки. 

Відео дня

"Образно кажучи, траву фарбуємо, місяць пробудемо - і воювати підемо. Вони толком і автоматів не бачили. Підготовка має бути близько двох місяців, але арештантів готують за прискореною програмою - максимум місяць. Якщо з цього місяця тиждень витрачається на "фарбування трави", коли готуватися до боїв?" - запитує експерт.

Цвілий підкреслив, що всім військовим з в'язниць необхідно проходити якісну військово-лікарську комісію. Якщо вони мають гепатит або ВІЛ, треба визначити стадію. Первинні тести можуть визначити лише наявність захворювання, проте для стадії потрібно здати більше аналізів. 

"Багато добровольців незадоволені - їх не беруть за результатами медкомісій. Доводиться знаходити можливості, робити повторні аналізи і виявляти серйозність захворювань", - додав правозахисник.

Мобілізація ув'язнених - останні новини

Раніше міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що мобілізовані засуджені воюватимуть у штурмових підрозділах.

"Наразі це будуть штурмові підрозділи. Це будуть підрозділи, які поки що складаються виключно з осіб, які відбували покарання. Тобто це монолітні підрозділи без змішування з іншими військовослужбовцями", - зауважив він.

Також Малюська розповів, що майже 350 ув’язнених вже були звільнені відповідно до закону, ухваленого минулого тижня. Наразі судові органи розглядають більшість із 4300 заяв, поданих на даний момент. 

Вас також можуть зацікавити новини: