Новини Хмельницького - курсанти заявили про тиск через їхню скаргу на умови в казармі / uk.wikipedia.org

Курсанти Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, що у місті Хмельницький, заявляють про тиск з боку керівництва після того, як вони поскаржилися на умови проживання у казармі.

Курсанти 4 курсу факультету правоохоронної діяльності звернулися до УНІАН з проханням оприлюднити їхнє звернення до керівництва Держприкордонслужби.

Читайте такожЄдиний курсант, який вижив в катастрофі Ан-26 на Харківщині, розповів, чи продовжить навчання

Відео дня

Вони розповіли, що вже неодноразово зверталися до своїх командирів зі скаргами на умови проживання в казармі, про що ті мали повідомити керівництву академії, і у відповідь їм обіцяли вирішити їхні побутові проблеми.

Однак, з огляду на те, що зрушень у цьому питанні не відбулося, курсанти вирішили звернутися до ЗМІ.

Вони наголошують, що командування не звертає уваги на їхні повідомлення, а відтак просять керівництво ДПСУ вжити відповідних заходів для вирішення питання.

Які умови передбачені статутом та в яких живуть курсанти

За статутом внутрішньої служби Збройних сил України у спеціальних приміщеннях мають бути обладнані умивальники з розрахунку один кран на 5-7 осіб та ножні ванни з проточною водою у кількості не менше двох на роту, по одному душовому гарнітуру на 15-20 осіб, одна кабіна з унітазом та один пісуар на 10-12 осіб, а також сушарня для просушування обмундирування та взуття.

За словами курсантів, у їхній казармі загалом проживає близько 100 осіб, однак через те, що деякі з них перебувають у відрядженнях, наразі там живе близько 80 курсантів.

Фото автора

У своєму зверненні вони зазначають, що в казармі працюють лише 4 туалетні кабінки (хоча на 100 осіб їх має бути 8-10), встановлено 8 умивальників (має бути від 14 до 20), а на невеликому просторі без перегородок – три душові гарнітури, з яких працює лише два (має бути 5-6).

За словами курсантів, через це часто трапляється, що хтось із них просто не встигає виконати всі гігієнічні процедури у визначений розпорядком час.

Крім того, вони розповідають, що в казармі немає передбачених статутом сушарень та ножних ванн, а об’єм повітря у спальних приміщеннях, за їхніми підрахунками, становить близько 5 куб. м на одну особу, хоча за статутом має становити 9-12 куб. м.

Курсанти заявили про тиск та упереджене ставлення керівництва після звернення до ЗМІ

УНІАН звернувся за коментарем до прес-служби ДПСУ. За кілька годин після цього курсанти повідомили, що командири не схвалили їхні звернення безпосередньо до вищого керівництва та ЗМІ, і що нібито вони отримали вказівки від вищих чинів зробити режим жорсткішим, за будь-яке порушення накладати стягнення, а курсантам заборонити звертатися будь-куди зі скаргами.

Читайте такожУ Харкові школи продовжать працювати, попри "червону" зону

Водночас проблемні питання їм пообіцяли вирішити й невдовзі полагодили одну з кабінок у туалеті.

Проте пізніше один з командирів заявив, що вирішення решти питань наразі не заплановане.

Наступного ранку, за словами курсантів, 15 з них зобов’язали написати пояснювальні записки через те, що вони запізнилися до ранкового огляду.

Причиною запізнення курсанти назвали неможливість здійснення ранкових гігієнічних процедур у встановлений розпорядком час за існуючих побутових умов.

“Лише кілька днів тому мені вручили грамоту від імені ректора за зразкове виконання службового обов’язку, а сьогодні я пишу дві пояснювальні: одну через те, що не встиг зранку поголитися й помитися, а другу через звернення до командира зі строю”, - розповів співрозмовник агентства.

Він також уточнив, що раніше хлопці також не встигали вчасно це зробити, однак їх не змушували писати пояснювальні записки.

За словами курсанта, причиною такого ставлення стала саме їхня скарга на умови проживання.

“Командування вирішило прискіпливо до мене ставитися та постійно вимагати дотримання норм статутів ЗСУ, хоча ні казарма, ні ставлення офіцерів до підлеглих не відповідають нормам статутів ЗСУ. Прошу довести цю пояснювальну записку ректору академії та голові ДПСУ”, - йдеться у пояснювальній записці одного з курсантів.

Фото автора

Крім того, четвертокурсник розповів, що багато курсантів отримали усні зауваження за нібито неналежний стан їхньої форми та взуття.

Водночас, за його словами, раніше форму курсантам видавали раз на півроку, а взуття – раз на рік, однак зараз форму видають раз на рік, а взуття – раз на два роки, тому вони перебувають не в найкращому стані.

При цьому курсанти зазначають, що невдоволення умовами проживання посилилося під час карантину, адже наразі діє заборона на вихід до міста, тому весь час доводиться проводити на території академії.

У ДПСУ заявляють, що права курсантів не порушуються, а всі умови відповідають статуту

Як розповів УНІАН речник ДПСУ Андрій Демченко, офіційних скарг до керівництва Держприкордонслужби від курсантів не надходило.

“Фіксуємо певне невдоволення від окремих військовослужбовців нашої академії, що начебто вони не задоволені соціально-побутовими умовами”, - зазначив він.

За словами Демченка, права курсантів не порушуються, а всі умови, в яких проживають курсанти, повністю відповідають статутним нормам.

“В казармі того курсу після введення карантинних обмежень та запровадження заходів з розселення проживає 49 осіб. В академії проводиться необхідний комплекс заходів для недопущення поширення коронавірусу. Тому ті військовослужбовці, які раніше могли проживати за межами академії, наразі перебувають на казарменому положенні”, - пояснив речник ДПСУ.

Він уточнив, що за межами академії можуть проживати виключно жінки-військовослужбовці та військовослужбовці, які мають сім’ї.

“Перевірка, яка була проведена в академії, довела, що всі умови, в яких проживають курсанти, відповідають статутним нормам. А якщо говорити про невдоволення незначною кількістю душових кабінок, то власне банно-пральний день для військовослужбовців передбачений один раз на тиждень. Натомість для поліпшення умов їхнього проживання, за можливості, встановлюються душові кабінки, щоб курсанти також могли щоденно приймати душ”, - зауважив Демченко.

Він також підкреслив, що на курсантів тиск "жодним чином не здійснюється".

"Вчора керівництвом академії проводилася перевірка всіх умов, в яких вони проживають. Та власне почуто, чим вони невдоволені. Їм ще раз було доведено про статутні норми, які визначені для проживання військовослужбовців-курсантів, і ще раз наголошено на всіх тих додаткових заходах, які вживають для поліпшення побутових умов", - резюмував Демченко.

Інші новини, які можуть зацікавити